Met crowdlending door de crisis
Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
De coronacrisis heeft een turbo op de crowdlendingsector gezet. Look&Fin staat vandaag in de frontlinie van deze problematiek en reikt kmo’s een oplossing aan: lenen tegen 0,9% op vijf jaar.
Bij crowdlending worden bedrijven op zoek naar financiering in contact gebracht met particulieren op zoek naar een belegging met een hoger rendement dan de klassieke spaarproducten. In België bestaat de sector iets minder dan tien jaar en zag meer bepaald het platform Look&Fin in 2012 het levenslicht.
Sterke groei
“Wij waren een van de eerste structuren die van de FSMA een vergunning als alternatieve-financieringsplatform kregen”, aldus Frédéric Levy Morelle (CEO van Look&Fin). Het profiel van de kredietnemers is mettertijd geëvolueerd. Aanvankelijk waren het vooral zeer kleine ondernemingen, die 100.000 of 200.000 euro leenden. “Naarmate we groeiden, konden we ons op rendabele kleine en middelgrote ondernemingen gaan richten, die vandaag 50.000 tot 2 miljoen euro lenen.” Sinds dit bedrijf werd opgericht, heeft het al meer dan 300 kleine en middelgrote ondernemingen geholpen om bijna 100 miljoen euro op te halen bij particulieren.
“Dergelijke bedragen kun je alleen financieren met een trouwe investeerdersbasis. Gezien de uiterst lage en zelfs negatieve rente gebruiken vandaag meer dan 30.000 particulieren ons platform om een interessantere belegging te vinden en hun spaargeld nuttig in te zetten door te investeren in de reële economie. Zij zijn buitengewoon actief – een dossier is tegenwoordig vaak in amper enkele seconden tijd gefinancierd.”
De verschillende gewestregeringen hebben fiscale stimuli ingevoerd om het spaargeld van particulieren te mobiliseren voor kmo’s. – Frédéric Levy Morelle
Nieuw type lening voor kmo’s
“Wij financieren op dit moment één dossier per week en hopen dat de komende weken te verdubbelen dankzij de verschillende maatregelen die de gewesten hebben genomen om bedrijven op zoek naar financiering te ondersteunen”, aldus Frédéric Levy Morelle. De verschillende gewestregeringen hebben namelijk fiscale stimuli ingevoerd om het spaargeld van particulieren te mobiliseren voor kmo’s.
Er zijn twee fiscale prikkels: een belastingkrediet, waardoor de rente die de kredietnemer betaalt met zowat 4% per jaar aandikt, en een overheidswaarborg ten belope van 30% tot 40% van het kapitaal als de kredietnemer failliet gaat. “Dankzij dit mechanisme kunnen kmo’s lenen tegen een extreem lage rente van 0,9% op 5 jaar én genieten de kredietgevers een rendement van circa 5% per jaar en een gedeeltelijke waarborg op het uitgeleende bedrag.”
Een alternatief voor klassieke financiering?
“Wij behandelen op dit moment zo’n 700 financieringsaanvragen per maand”. De eerste Brusselse kmo die op dit nieuw type lening intekende, was Maison Dandoy. Het leende bij 175 Brusselaars 300.000 euro. “Onze beslissing om van deze nieuwe vorm van krediet gebruik te maken, was vooral een kwestie van goed bestuur”, zegt Alexandre Helson, zaakvoerder van Dandoy. “We anticiperen op de mogelijke toekomstige gevolgen van de crisis door nu al onze kaspositie te versterken. De lage rente is voor ons een uitgelezen kans om onze financieringsbronnen te diversifiëren.”
Meer informatie op www.lookandfin.com