Met bier de plas over

De Waal Pierre Jacob is met zijn Brasserie d’Ambly een ambachtelijke brouwer. Maar hij wil met zijn ambacht de grenzen doorbreken. De VS staat op zijn programma.

In het heuvelland rond Rochefort, in het dorpje Ambly, brouwt Pierre Jacob (30 j.) sinds 1996 zijn Saint-Monon. Bier? Hij is al sinds zijn studies in de ban van het gerstenat. Vandaar ook dat hij na zijn studies industrieel ingenieur voedingsmiddelentechnologie, een gedeelte van de ouderlijke boerderij verbouwt tot brouwerijruimte en – nadat hij roestvaststalen melkkoeltanks heeft omgedoopt tot gistkuipen – begint met de ontwikkeling van zijn eerste brouwsel.

“Als ik had moeten investeren in apparatuur en bedrijfsruimte, was het er waarschijnlijk nooit van gekomen,” zegt hij. “Inmiddels heb ik één, misschien twee miljoen frank in de activiteit gepompt.” En dat terwijl Jacob in 1996, toen zijn eerste brouwsel klaar was, met de hand zelf de kroonkurken en etiketten aanbracht.

De jonge ambachtelijke brouwer staat met beide benen stevig op de grond: hij weet dat erkenning vaak lang op zich laat wachten. En ook dat je een bedrijf met hard werken stap voor stap moet uitbouwen. In het begin produceerde Pierre Jacob twee brouwketels van 600 liter per maand. Op dit moment beloopt de productie al 800 liter per week. Daarbij gaat het zowel om “zijn” Saint-Monon – genoemd naar de Schotse monnik die in de 7de eeuw de streek kerstende – die inmiddels in drie varianten verkrijgbaar is (amber, bruin en met honing) als om de bieren die hij speciaal bereidt voor feesten of dorpsgildes. En als Pierre Jacob niet brouwt, dan bezorgt hij zijn flessen bij plaatselijke winkels en cafés, of prijst hij zijn producten aan op beurzen en jaarmarkten.

“Ik overweeg nu om een parttime-vertegenwoordiger aan te nemen om de verkoop wat te versnellen,” zegt hij. “Dat is een hele stap. En dat geldt ook voor de export. Met ambachtelijk gebrouwen bier heb je twee afzetmogelijkheden: of je verkoopt het regionaal of je moet naar het verre buitenland, want in België zelf zijn de vooruitzichten minimaal.” Saint-Monon is al met mondjesmaat verkrijgbaar in Zwitserland en in de Elzas, maar Jacob is ook in bespreking met Amerikaanse importeurs die Saint-Monon ontdekten, toen de jonge brouwer een vierde plaats wist te behalen tijdens het Beer Championship in Chicago in 1998. “Ik voel gewoon dat er een plek is voor mijn bieren,” zegt hij tot besluit. Of het nu aan de Lesse is of bij Uncle Sam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content