Merknaam Pauwels blijft, ook in India

Amper 32 miljoen euro betalen de Indiërs van Crompton Greaves voor Pauwels Trafo. “Het was dát of de deuren sluiten,” reageert topman Eric Van Zele. “Meer nog, dit wordt wellicht een rolmodel voor vele van onze productiebedrijven.”

De verkoop van de Mechelse transformatorenbouwer Pauwels Trafo aan Crompton Greaves uit India is een complexe financiële transactie waarvan details moeilijk te achterhalen zijn. De koper maakte immers afspraken met de verschillende legale entiteiten uit de Pauwels-groep in Europa, Noord-Amerika en Indonesië. En naast bankschulden, zijn er achtergestelde leningen van de aandeelhouders. “Iedereen heeft water bij de wijn gedaan,” zegt topman Eric Van Zele. Sommige banken blijven, andere stappen eruit. Als indirecte aandeelhouder weigert de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv commentaar. De CEO van Crompton Greaves, Mohan Trehan, stelt dat de acquisitie – 32 miljoen euro overnameprijs, plus 7,5 miljoen euro vers werkkapitaal en 69 miljoen euro uitstaande schulden, met de bankgaranties – deels met eigen middelen wordt gefinancierd en deels met leningen, ongeveer op 50/50-basis. Voor ongeveer de helft van de 69 miljoen schulden kan Crompton Greaves een lopende kredietlijn bij Wereldbank-dochter IFC aanwenden.

Van Zele: “Over één jaar konden we misschien een betere prijs krijgen, omdat rentabiliteit en bestellingen toenemen, maar we hadden geen werkkapitaal meer. Crompton geeft ons die werkmiddelen en investeert met deze deal in het herwonnen groeipotentieel van Pauwels.” Trehan ziet Pauwels als een hefboom naar globalisering via fabrieken in Indonesië, Europa en Noord-Amerika en wint expertise in grote vermogentransformatoren. “Daarom blijft de sterke merknaam Pauwels bestaan en blijft het Pauwels-management aan boord.”

Eigenaar Vic Pauwels: “Dankzij Van Zele maakten we een geslaagde turnaround. Pauwels heeft in 2004 beter geboerd, zijn schuldpositie in één jaar afgebouwd van 80 naar 69 miljoen en nog 5 à 6 miljoen aan herstructureringskosten zelf betaald. Een zware prestatie, terwijl álle westerse trafobouwers, ook reuzen als Alstom en Siemens, verlies maken. Met Crompton Greaves wordt Pauwels nummer vier wereldwijd.” Van Zele: “Gaan concurreren met een lagekostenproducent had geen zin. Nu hebben we een complementaire partner waarmee we totaaloplossingen aanbieden. Dit wordt wellicht een rolmodel voor onze productiebedrijven.”E.B.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content