MER DU NORD. Geen steek laten vallen

Het Belgische kledingmerk Mer du Nord is in zes jaar tijd flink uitgebreid. En het is nog lang niet uit-gebreid.

Mer du Nord, een 100 % Belgisch kledingmerk, heeft de wind in de zeilen. En aan de einder valt nog lang geen luwte te bekennen. “We werken nu reeds zes jaar lang in een voortdurend gevecht tegen de tijd, ” zegt Sophie Campion (36 j.), een van de zaakvoerders van de onderneming die in ’88 werd opgericht.

Van bij het begin grijpt Mer du Nord terug naar de natuur, naar autentieke stoffen en tinten, tijdeloze vormen en gemakkelijk zittende kledij. Een revolutie die past in het tijdperk van cocooning en milieubewustzijn. “We hebben ons in de niche van het breigoed genesteld op een ogenblik dat die branche werd verwaarloosd. Die sektor heeft ons vooruitgestuwd. Inmiddels hebben we ons gamma wel uitgebreid, maar het is nog allemaal breigoed. Dat is onze stempel en die willen we behouden, ” vertelt de 39-jarige gedelegeerd bestuurder Alain Freilich in de nieuwe lokalen van het bedrijf in het Brusselse Arsenaal.

Die heel persoonlijke stijl wordt aangevuld met een voorzichtig beleid. De onderneming gaat behoedzaam vooruit en maakt daarbij voor bijna het volle pond gebruik van autofinanciering. Tijdens de lanceringsperiode van het merk werd het gamma slechts in een beperkt aantal winkels verkocht. Verkopen tegen om het even welke prijs zit er ook niet in. De exclusiviteitspolitiek werpt vruchten af : in 1988 worden 3000 stuks verkocht, in 1991 100.000 en dit jaar meer dan 300.000. Tegelijkertijd verdubbelde de omzet van seizoen tot seizoen. Op dit ogenblik bedraagt die 240 miljoen frank, waarvan 50 % uit export. Duitsland, Frankrijk en Japan zijn grote klanten. In de Verenigde Staten en Canada begint de verkoop van Mer du Nord nu ook te lopen.

“Een kledingassortiment moet beheerd worden zoals om het even welk ander produkt, ” legt Sophie Campion uit. “De samenstelling van een kollektie wordt rationeel berekend. Het gamma moet koherent zijn en iets bieden in elke prijsklasse. ” Eens het seizoen voorbij, wordt elk model dan ook onder de loep genomen. De bedrijfsleiders analyzeren de sterke en de zwakke kanten van elk model. Ze doen dat met behulp van een uitgekiend computerprogramma waarmee onder meer het aantal verkochte stuks, de stockrotatie, de produktiekosten, berekend kunnen worden.

Mer du Nord heeft nog een andere troef in handen : een stevige kommunikatie. Het eerste jaar besteedde het merk daaraan 20 % van de omzet. Intussen is het reklamebudget nog gestegen, hoewel het nu nog slechts 4 % van de omzet uitmaakt.

SOPHIE CAMPION EN ALAIN FREILICH (MER DU NORD) De boodschap van Mer du Nord gaat veel verder dan het produkt zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content