MENTOREN ZOEKEN VROUWEN

Te veel jonge vrouwen blijven in hun carrière steken op subtopniveau. Waarom? Daar zijn wel duizend redenen voor. Maar in plaats van daarover te filosoferen, gaat Voka West-Vlaanderen vrouwen naar de top begeleiden. Op de werkvloer, waar de slaagkansenhet hoogst zijn.

“Ze hebben geen te groot ego, zijn empathisch, meestal veertigers, man of vrouw, succesrijk en staan met beide voeten op de grond.” Zo omschrijft Conny Vandendriessche (COO The House of HR) de vijftien managers die ze over de streep heeft getrokken om samen met Voka West-Vlaanderen een peterschapsproject op te starten om jonge ambitieuze vrouwen te begeleiden. Hun taak bestaat erin een jaar lang een jonge vrouw uit een ander bedrijf te begeleiden in haar weg naar de top. Via vooraf geplande sessies maar ook en vooral via vele informele contacten. De mentor moet helpen bij de grote en kleine obstakels die op de carrièreweg liggen van het petekind.

“Hoe meer er gepraat wordt over moeilijke momenten in het bedrijfsleven, hoe beter. Als je de meeste CEO’s moet geloven, gaat het altijd goed. Dat is pertinent onwaar”, stelt Vandendriessche. “Iedereen heeft daarom een mentor nodig. Jonge vrouwen zeker, want zij twijfelen al te vaak aan hun eigen kunnen.” Op de mentorlijst staan onder meer Patrick Lecluyse van Betafence, Kathy Theys van CET Motoren en Lieven Danneels van Televic.

Met het peterschapsproject pioniert Voka West-Vlaanderen volgens algemeen directeur Hans Maertens. “Dit is geen feministisch verhaal. De realiteit is dat voor een goede bedrijfsleiding er best een goed evenwicht bestaat tussen mannen en vrouwen aan de top. En te weinig bedrijven hebben vrouwen aan de absolute top.”

Die conclusie is niet nieuw en ontelbare initiatieven probeerden hierin al verandering te brengen. Waarom zou dit project wel slagen? “Omdat het zich afspeelt op de werkvloer en er drie cruciale partijen bij betrekt: de vrouw, de mentor en de werkgever van de vrouw”, aldus Maertens die hoopt het project Yes, she can ooit in heel Vlaanderen te kunnen opzetten. “Als dit project niet lukt, heeft Vlaanderen een fundamenteel probleem”, voegt Vandendriessche eraan toe. “Want dat wil dan zeggen dat we geen ambitieuze vrouwen hebben of geen bedrijven die zulke vrouwen willen laten doorgroeien.”

Maar eerst moet Hans Maertens nog vijftien vrouwen weten te vinden. Kandidates worden uitgenodigd voor een gesprek en moeten een leiderschapstest uitvoeren. De namen van de vijftien deelnemers worden niet vrijgegeven om het proces zo discreet mogelijk te laten verlopen. Zullen wel voldoende vrouwen zich outen als ambitieus talent? “Als vrouwen ooit verder willen geraken dan waar ze vandaag staan, is dit hun kans. En bovendien, als ik een slimme werkgever zou zijn, ik zou niet aarzelen om mijn talentvolle vrouwen dadelijk in te schrijven.”

A. G

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content