‘Mensen mobiel houden’

HILDE HAEMS "Hr is mijn comfortzone."

SD Worx is in volle expansie. De transformatie van het bedrijf en de medewerkers is dan ook de grootste uitdaging voor chief HR officer Hilde Haems. “Werknemers moeten meer dan vroeger rekbaar zijn.”

De hr-groep SD Worx is al enkele jaren bezig aan een sterke internationale expansie. Het sociaal secretariaat is de marktleider in België. De hr-groep is actief in tien landen, klom tot het nummer twee in Europa en behoort wereldwijd tot de top vijf. Vorig jaar haalde het een omzetstijging van 33 procent tot bijna 600 miljoen euro, vooral door overnames. Dankzij de Payroll Services Alliance, een netwerk van payrolldienstverleners, is het actief op de Amerikaanse, de Aziatische en de Australische markt. In meer dan 90 landen verzorgt het de loonadministratie. Daarnaast groeit de hr-dienstverlening sterk. Onlangs deed SD Worx ook een aantal overnames in de staffingsector. Het bedrijf telt 4600 werknemers.

Ik ben ook verantwoordelijk voor innovatie. Ik houd mijn neus heel graag bij de business van het bedrijf

Chief HR officer Hilde Haems heeft dat proces van nabij gevolgd. Toen ze in februari 2014 aan de slag ging bij SD Worx, trad ze meteen toe tot het directiecomité. “We zijn door de internationale groei en de overnames in korte tijd verdubbeld. Dat heeft ook op de human resources een impact. We hebben in Mauritius offshore-activiteiten ontwikkeld. Daarnaast moeten allerlei bedrijfsprocessen over de grenzen heen op elkaar worden afgestemd. Als verschillende entiteiten samenkomen, moet je door een vereenvoudigingsproces.”

“Ik heb mij nooit alleen met human resources beziggehouden”, zegt Haems. “Ik had ook andere taken zoals marketing. Bij SD Worx ben ik ook verantwoordelijk voor innovatie. Ik houd mijn neus heel graag bij de business van het bedrijf.”

Als lid van het directiecomité is Haems ook betrokken bij de strategische beslissingen van het bedrijf: “We zitten daar niet met enkel ons hr- of ICT-petje op. Iedereen aan de directietafel wordt geacht mee te denken aan wat op de markt gebeurt. SD Worx zit in een veranderingsproces.”

Transformatie

Hilde Haems studeerde klinische psychologie (UGent). Maar een stage in een gesloten psychiatrische instelling deed haar besluiten dat dit geen sector voor haar was. Ze ging bij BBL/ING aan de slag op de personeelsdienst. In 1997 volgde een passage bij het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke, later Allen & Overy, om er de hr-afdeling gestalte te geven. Tegelijk volgde ze een master in strategisch hr-management aan Vlerick Business School. Na Allen & Overy ging ze tien jaar geleden richting de uitzendgroep USG People, waar ze onder andere vice-president hr werd. “Bij USG heb ik hr gecombineerd met de opstart van de dienstenchequesector en werd ik directeur van een klein intern nichebedrijf. Ik beschouw hr als mijn comfortzone, maar ik heb dat altijd gecombineerd met andere taken. Ik vind dat zeer verrijkend.”

“Transformatie” is het eerste woord dat valt wanneer Hilde Haems wordt gevraagd naar de hr-uitdagingen van de toekomst. “Daarmee bedoel ik de transformatie van de organisatie en de medewerkers. Ze moeten competenties verwerven die bruikbaar zijn in een digitale wereld. We moeten ervoor zorgen dat mensen mobiel blijven in hun baan. Medewerkers moeten meer dan vroeger rekbaar zijn, maar ze moeten nog kunnen volgen. Daarnaast is het belangrijk dat de internationalisering samengaat met inclusie en diversiteit. Dat komt niet vanzelf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content