‘Mensen kiezen weer tijdloos’

© DEBBY TERMONIA

“Normaal gezien kun je op ons binnenplein ook een kerstmarktje bezoeken”, zegt Nico Thewys. “Maar door corona is dat plan jammer genoeg afgeblazen. Spijtig, want we zijn grote fans van kerstmarkten. Tot voor enkele jaren gingen we in november altijd op weekend naar Keulen om daar tussen de houten kraampjes de sfeer op te snuiven en in kerststemming te komen.”

Nico Thewys baat al dertien jaar samen met zijn partner Dave Maréchal de bloemenwinkel Stuifmeel en Stamper uit. Tijdens de wintermaanden wordt de verkoop van planten en bloemen gecombineerd met stijlvolle, trendy kerstversiering. “Dit jaar bieden we onze kerstspullen in een aparte pop-upwinkel aan. We breiden onze winkel binnenkort uit in een aanpalend pand. Aangezien dat nog leeg staat, besloten we het in een echte kerstshop om te toveren.” Metalen kerstboompjes, sneeuwmannen en verrassende ornamenten: Nico Thewys maakt ons enthousiast wegwijs in de kersttrends van 2021. “Anders dan vorige jaren willen mensen minder experimenteren. De kerstboom die aan het plafond hangt – dé trend van enkele jaren geleden – zal je dit jaar in weinig huiskamers zien. Nu kiezen de mensen voor tijdloze spullen. Maar wel met een moderne toets.” Nico Thewys zit al enkele maanden in kerstsfeer. In zijn woonkamer staat daarom geen kerstboom. “De winkel geeft me al genoeg kerstvibes. Al kan ik het niet laten de olijfboom op ons terras met lichtjes te versieren.”

Willen we volgend jaar niet met een lege kerstboom zitten, dan moeten we binnen een kleine maand onze eerste orders al doorbellen

Heeft hij spijt dat de kerstartikelen binnenkort weer naar zijn pakhuis moeten verhuizen? “Onze kerstvrije periode duurt twee weken. Half januari moeten we weer naar de eerste kerstbeurzen om de trends van volgend jaar te spotten en de bestellingen te plaatsen. Door de pandemie verloopt het transport tussen China – de grootste producent van kerstartikelen – en Europa erg traag. Willen we volgend jaar niet met een lege kerstboom zitten, dan moeten we binnen een kleine maand onze eerste orders al doorbellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content