‘Mensen een eerlijke kans geven’

© GF

Silvio Mestdagh, de topman van het koerierbedrijf DPD, houdt van de zee, leest op vakantie graag managementboeken en probeert jaarlijks zo’n 10.000 kilometer te fietsen.

Wat had u nooit verwacht?

“Veel zaken. Het leven is een aaneenschakeling van toevalligheden die je gelukkig of ongelukkig maken. Dat is misschien wat ik als jonge kerel nooit had verwacht.”

Wat is het beste boek dat u las?

“Ik lees graag managementboeken tijdens de vakantie, dat ontspant mij. Primal Leadership van Daniel Goleman is voor mij het beste managementboek. Je krijgt inzichten in hoe je met mensen moet omgaan om het beste uit hen te halen. Ik heb het al drie keer gelezen en elke keer leer ik er wat van en stuur ik mezelf weer wat bij.”

Uw beste beslissing?

“Aan zee komen wonen. Ik vind het heerlijk in de winter samen met mijn vrouw te wandelen op het strand. En in de zomer heb je altijd een vakantiegevoel, zelfs als je thuis bent.”

Wat wordt onderschat?

“Enerzijds de goede balans tussen privé en werk. De meesten van ons zitten in die ’tredmolen’, maar af en toe het ritme breken door te doen wat je graag doet en een gezonde relatie thuis zijn de basis van positieve energie. Anderzijds, de cultuur van een onderneming. Dat is de drijvende kracht die alles maakt of kraakt.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Als ex-voetballer bij Cercle Brugge is sport voor mij altijd heel belangrijk geweest. Ik heb tien jaar geleden de golfclubs opgeborgen en ben fanatiek beginnen te fietsen. Ik probeer de teller jaarlijks op 10.000 kilometer te krijgen.”

Uit welke fout hebt u het meest geleerd?

“Blijven werken voor een slechte baas en niet de moed hebben in het bedrijf aan te geven dat je daarmee wil stoppen. Dat straalt af op jezelf en op het team waar je voor staat. Een andere fout is blijven werken met mensen die niet voldoen. Dat is nefast voor je bedrijf en jezelf. Al moet je de mensen wel een eerlijke kans geven.”

Wie of wat wordt overschat?

“De kracht van het individu. Als individu kan je vooral inspireren, maar om grootse dingen te realiseren is een team van mensen nodig.”

Silvio Mestdagh (61) is de CEO van het pakjesbedrijf DPD in België en Luxemburg.

'Mensen een eerlijke kans geven'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content