Meer dan tekstballonnetjes

Stripwinkels in Vlaanderen blijven een marginaal verschijnsel. De concurrentie van de grote ketens en grootwarenhuizen is hevig. Een strip slijten is meer dan het verkopen van tekeningetjes met een tekstballonnetje.

De pionier in de wereld van de volwassenenstrips is Daniël Cool. Precies twintig jaar geleden opende hij in Brugge de eerste zaak met volwassenenstrips. Vandaag is De Striep in Vlaanderen marktleider voor gespecialiseerde stripverhalen.

De verkoop van strips is gespreid over vier kanalen: de grootwarenhuizen, de dagblad- en boekhandels, de boekenketens als Fnac, Club of De Standaard, en de gespecialiseerde stripwinkels. De populaire of familiestrips die vaak oplagen van meer dan 100.000 exemplaren halen, doen het vooral goed in grootwarenhuizen.

Volgens Daniël Cool halen de gespecialiseerde stripwinkels hun omzet wel minder uit de verkoop van die familiestrips, maar zet de prijszetting van de grootwarenhuizen hun marges onder druk. “De boekenketens, met Fnac op kop, zijn onze grootste concurrenten omdat zij hetzelfde publiek als wij bereiken. Hun troef is hun imago en de verscheidenheid van het productaanbod. Onze handicap dat we slechts één product verkopen. Natuurlijk hebben we wel de expertise die echte liefhebbers weten te waarderen. Bovendien is ons stripaanbod veel ruimer,” aldus de 44-jarige zaakvoerder van De Striep, waar momenteel 40.000 titels in voorraad zijn.

De Striep is een coöperatieve vennootschap die in 1997 in de plaats kwam van de Boeknijper die Daniël Cool en zijn vennoot Bart Clement op een 50-50 basis hadden opgestart in 1988 en de stripwinkel De Striep die Daniël in 1980 op zijn eentje uit de grond had gestampt. Een grote gok. “Met mijn 400.000 frank spaarcenten had ik alle bestaande en leverbare strips in huis. Het aanbod was uiteraard veel kleiner dan vandaag, met amper 25 hardcovers. Nu zijn er meer dan duizend hardcovers op de markt.”

Vandaag is De Striep uitgegroeid tot onbetwiste marktleider in Vlaanderen voor gespecialiseerde stripverhalen. Naast de winkel in Brugge is er nog een De Striep-vestiging in Oostende en bestaan er franchise- en andere afspraken met nog eens zeven stripspeciaalzaken, van Mechelen tot Wervik. Samen vormen al die stripwinkels de Striepclub.

De Striep heeft zes werknemers en haalde vorig jaar een omzet van zo’n 40 miljoen frank; iets minder dan het gecumuleerde resultaat van de Boeknijper en de winkel voordien, maar met een even hoog nettoresultaat. “Dankzij de stroomlijning van de distributie zijn veel kosten uitgespaard. De jongste jaren hebben we zo’n 150 winkels afgestoten wegens te weinig omzet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content