Meer dan muziek

De platenfirma’s brengen de CD Extra uit, een audio-cd met de multimedia- schwung van een cd-rom. Of is het omgekeerd ? Sony bijt de spits af.

De nieuwe informatiedrager is volledig vergelijkbaar met de audio-cd en de cd-rom en verenigt de voordelen van beide formules. Eén van de eerste exemplaren die door Sony op de Belgische markt wordt gebracht, is een verzamel-cd van Bob Dylan(Greatest Hits, Volume 3). (Naast Dylan zijn ook reeds Alice in Chains en Toad the Wet Sproket beschikbaar.) In de hifi-keten werkt hij als een gewone cd met 16 Bits geluid en een standaard capaciteit van 40 tot 50 minuten.

MULTIMEDIA-COMPLEMENT.

Wanneer hij echter op de cd-romlezer van een pc wordt afgespeeld, wordt de CD Extra een waar interactief vuurwerk. Niet alleen muziek maar ook teksten verschijnen op het scherm, naast een overzicht van de carrière van de zanger, geïllustreerd met video-beelden, foto’s en liedjes uit vroegere albums. Door op een woord te klikken, start de song. Met andere woorden, 280 megabyte echte multimedia per schijf, iets meer dan één derde van de beschikbare ruimte.

De CD Extra is als tweeslachtige informatiedrager het resultaat van het denkwerk van de muziekuitgevers, die zich bewust zijn van het groeiende aantal pc’s met cd-rom-lezer. Zij weten ook dat 90 % van de cd-kopers vooral in muziek zijn geïnteresseerd. De kandidaat-kopers van een interactieve cd over zangers of groepen zijn niet geneigd twee of drie keer de prijs van een gewone audio-cd te betalen, voor iets dat op de huidige pc-systemen uiteindelijk nog een vrij bescheiden muziekkwaliteit produceert. De oplossing : de twee verenigen op een enkele drager, hem de naam CD Extra geven (CD Plus of CD+ in de VS) en dit hybride product tegen een iets hogere prijs verkopen (10 tot 20 % meer). Zo zal de CD Extra van Bob Dylan in de winkels te koop liggen voor 900/950 frank per stuk.

STANDAARD.

De kenmerken van de CD Extra werden vorig jaar gestandaardiseerd op basis van de voorstellen van Philips en Sony, de twee licentiehouders voor enerzijds de audio-cd en anderzijds de cd-rom. Het is het resultaat van een aantal denkoefeningen rond de verbeterde cd die Microsoft dat meewerkt aan het project de naam Multisession Compact Disc meegaf. Hij werkt zowel op pc als op Macintosh, op voorwaarde dat de computer niet te oud is (1). Verwar hem echter niet met de cd-i, die er precies hetzelfde uitziet. De cd-i is een interactieve drager die ontwikkeld werd door Philips en die een lezer nodig heeft die aangesloten wordt op een televisietoestel. En er is nog meer verwarring mogelijk : Prince en Bob Dylan hebben vroeger audio-cd’s verkocht waarop hybride stukken multimedia en muziek stonden. Maar de techniek die daarvoor gebruikt werd de “mixed mode” plaatste de multimediafragmenten voor de liedjes, zodat de cd-speler soms in de war raakte. De CD Extra plaatst de twee gegevenstypes in verschillende secties, zodat elk technisch probleem vermeden wordt.

Sony is niet de enige platenfirma die de CD Extra promoot. De standaard is, net zoals die van de audio-cd, beschikbaar voor alle platenfirma’s. Er komen nog aankondigingen van onder meer BMG, Warner Music Group, Polygram, EMI en MCA. Sony heeft dit jaar reeds een veertigtal CD Extra’s op het programma.

HANDLEIDING.

Wat de praktische kant van de zaak betreft, levert Sony bij de nieuwe drager een tweede cd die software van het Canadese Corel bevat. Het gaat hier om een diagnose-kit en een software-pakket dat men nodig heeft om de nieuwe informatiedrager op de pc te kunnen gebruiken. Eerst wordt gecontroleerd of de pc de noodzakelijke programma’s bezit om de CD Extra af te spelen. Indien dat niet het geval is, worden de ontbrekende programma’s geïnstalleerd. Trends heeft de procedure op een Power Macintosh getest en deze eerste fase bleek vrij vlot te verlopen. De platenfirma’s zijn echter bang dat ze veel vragen zullen moeten beantwoorden van gebruikers met moeilijkheden. Dat zou tot vertraging kunnen leiden bij het uitbrengen van nieuw materiaal.

RVA

(1) Minimum 486 SX 25 Mhz, 8 Mb Ram, geluidskaart. Voor Macintosch : Motorola 68030 processor, 25 Mhz, 8 Megabyte Ram. Een double speed cd-rom volstaat.

SONY MUSIC SPEELT DYLAN EXTRA UIT Volg de songtekst lijn per lijn op het scherm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content