‘Meer dan controle aan de toegangspoort’
Beveiliging kwam na 9/11 meer in handen van de privésector. Maar na de crisis werd weer op elke euro beknibbeld.
De aanslagen van 2001 hebben ontegensprekelijk geleid tot een toename van de private security“, zegt professor criminologie Marc Cools (VUB). “De bewustwording en de noodzaak om zichzelf te beveiligen, nam toe in de maatschappij, maar ook in de ondernemingen.”
Cools ziet wereldwijd twee tendensen. “Een aantal taken dat vroeger door de privébeveiligingsector werd uitgeoefend, is genationaliseerd. Zo is in de Verenigde Staten de Homeland Security bevoegd voor de luchthavens. Maar veel beveiliging en preventie vloeien naar de privésector. Zo heeft de politie de handen vrij om zich toe te spitsen op haar kerntaak: het opsporen van criminelen.”
“Een ander gevolg van de terreuraanslagen is de toename van de activiteiten van de inlichtingendiensten. Die doen een beroep op gespecialiseerd materiaal om de terroristen te zoeken en te volgen. In de Verenigde Staten, Frankrijk en Israël was er een boom aan gespecialiseerde bedrijven die leveren aan de inlichtingensector. Dat Osama bin Laden dood is, is minder een gevolg van zuiver opsporingswerk. De inlichtingendiensten vonden hem, en dat dankzij afluistertechnologie, trackingsystemen en data-mining.”
Van commodity naar strategy
Hilde De Clerck van de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen wijst erop dat de private beveiligingssector ook in België na 9/11 een opstoot aan opdrachten kreeg. Het aantal agenten bij de leden steeg van 8000 in 2000 naar 13.300 in 2010. Vlak na 9/11 was er een sterke opstoot naar 13.500. “In de periode na terreurdaden of rampen is het voor de risk managers van een bedrijf gemakkelijker geld los te krijgen en private veiligheidsmensen aan te werven. Als het onveiligheidsgevoel weg is, wordt die investering dikwijls weer afgebouwd.”
Toch is er een fundamentele verandering. “Vroeger had de verantwoordelijke voor de veiligheid bij bedrijven een wat aparte functie op een niet zo hoog niveau. Hij moest ervoor zorgen dat er niemand de poort binnenkwam en dat was het ongeveer. Vandaag wordt de veiligheid beter geïntegreerd in het management. Security is na 9/11 geëvolueerd van commodity naar strategy.”
“Net omdat het belang van veiligheid beter wordt ingeschat, beseft het management van bedrijven dat ze dat beter kunnen uitbesteden aan externe specialisten”, zegt Paul Schoolmeesters, secretaris-generaal van Securitas. “De private beveiligingssector heeft zijn kwaliteit ook fel opgetrokken. Na 9/11 was dat een wezenlijke trend.”
Volgens Yvan De Mesmaeker, actief als veiligheidsconsultant met Omega Risk, is een en ander fundamenteel veranderd bij bedrijven. “Zo is er het concept van de critical infrastructure protection, hoe een land of regio zich moet beveiligen tegen een ramp die de hele infrastructuur lam ligt. Telecom- en andere nutsbedrijven zijn daar sterk mee bezig.”
HANS BROCKMANS
“Als het onveiligheidsgevoel weg is, wordt de investering dikwijls weer afgebouwd” Hilde De Clerck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier