MEER BUITENLANDSE OOGST

De West-Vlaamse constructeur van landbouwmachines Dewulf blaast 50 kaarsjes uit. De volgende 50 jaar zal de groei vooral uit het buitenland moeten komen.

“Of dat raar overkomt, een vrouw aan het hoofd van een bedrijf voor landbouwmachines ? Dat heb ik me nog nooit afgevraagd. Ik ben erin geboren.” De 46-jarige Rika Dewulf, zaakvoerder van NV Dewulf, viert dit jaar de vijftigste verjaardag van het familiebedrijf. De constructeur van landbouwmachines stelt 60 mensen tewerk en realiseert een omzet van 370 miljoen frank. Alles begon in ’46, toen vader Robert Dewulf in Roeselare zijn eerste ploeg in elkaar stak. In ’49 was het bedrijf de eerste Belgische constructeur die een aardappelrooier op de markt bracht. Vandaag fabriceert Dewulf jaarlijks 150 rooi- en maaimachines voor groenten.

Kenmerkend daarbij is de innovatiedrang. “Jaarlijks ontwikkelen wij drie tot vier prototypes,” getuigt Johan Van De Walle, die samen met Mark Demaegdt de sales leidt. Voor die ontwikkeling zorgt in de eerste plaats Luc Deforche, die al 25 jaar in het bedrijf actief is. De trouw van het personeel is overigens typisch voor Dewulf : van de 60 werknemers werken er 25 al langer dan 10 jaar voor Dewulf, 17 langer dan 15 jaar en 11 meer dan 20 jaar. Zeer gespecialiseerd personeel dus, wat de pil van de hoge loonkosten verguldt.

Het bedrijf zag zijn omzet de voorbije tien jaar meer dan verdrievoudigen. Vooral de export zorgt voor de groeimarkten : in ’88 was de uitvoer goed voor 27 % van de omzet, in ’94 voor 40 %. “België is gesatureerd en overgemechaniseerd,” zucht Johan Van De Walle. “Het aantal boeren én het aantal te bewerken hectaren dalen voortdurend. Door het stijgend rendement krimpen bovendien de oogsttijden.”

Vandaag levert Dewulf in 19 landen. Nederland, Frankrijk en Duitsland blijven de voornaamste exportlanden. Ze worden door gespecialiseerde verdelers bewerkt. “Het moeten mensen zijn die alleen machines verkopen,” aldus zaakvoerder Rika Dewulf. “Deze sector is zo specifiek geworden dat tractor- en machineverkoop niet meer te combineren vallen. Elke verdeler beschikt over een servicepunt waarbij we de wisselstukken in concessie geven. Op die manier wordt de klant vlugger geholpen.” Het streven om zo dicht mogelijk bij de klant te zijn, gaat heel ver. In Duitsland heeft Dewulf tijdens het seizoen voortdurend vijf technici op de baan.

Een markt, die Dewulf sinds begin dit jaar intensief bewerkt, is het voormalige Oostblok. Vooral tweedehandsmachines doen het daar goed. En dat is een zegen voor het Roeselaarse bedrijf : “De Belgische markt is totaal verzadigd,” weet Rika Dewulf. “Bij 85 % van de verkoop in België moeten we de oude machine overnemen”.

LUC DEFORCHE (L.), RIKA DEWULF, JOHAN VAN DE WALLE EN MARK DEMAEGDT (DEWULF) De Belgische markt is totaal verzadigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content