Medivir

Het aandeel van het Zweedse farmabedrijf Medivir maakte op 15 juni een sprong van 15 %, na de aankondiging dat een opsplitsing in twee ondernemingen wordt onderzocht. De activiteiten zouden worden opgesplitst in een commercieel farmabedrijf, dat verantwoordelijk is voor de verkoop in Scandinavië van dertien ingelicentieerde farmageneesmiddelen en Simeprevir, een middel tegen hepatitis C (een leveraandoening veroorzaakt door het hepatitis C-virus; HCV), en in een researchbedrijf dat zich uitsluitend concentreert op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Op die manier wil Medivir de onderliggende waarde van beide activiteiten meer tot uiting brengen. Die raakte de voorbije maanden ondergesneeuwd, nadat vanaf het derde kwartaal vorig jaar duidelijk werd dat de hoge royaly’s uit de verkoop van Simeprevir definitief verleden tijd zijn.

In 2014 realiseerde Medivir een historische omzet van 1,77 miljard Zweedse kroon (SEK), waarvan 1,4 miljard SEK royalty’s voortvloeiend uit de 2,3 miljard Amerikaanse dollar (USD) omzet die partner Johnson&Johnson ex-Scandinavië met Simeprevir realiseerde. Onder impuls van Harvoni (Gilead Sciences), Daklinza (Bristol Myers) en Viekira (AbbVie) verschrompelde de verkoop in 2015 echter tot 621 miljoen USD, waarvan nog 44 miljoen USD in het vierde kwartaal. De royalty’s zakten naar 420 miljoen SEK (31,6 miljoen SEK in het vierde kwartaal), en de inkomsten uit de commercialisering van Simeprevir in Scandinavië naar 53 miljoen SEK (2,7 miljoen SEK in het vierde kwartaal, 186,4 miljoen SEK in 2014).

In het eerste kwartaal zakte de omzet van Simeprevir ex-Scandinavië naar 32 miljoen USD (234 miljoen USD in het eerste kwartaal vorig jaar), en de bijhorende royalty naar 18,1 miljoen SEK (128,6 miljoen SEK). De verkoop in Scandinavië daalde naar 1,8 miljoen SEK. Gelukkig steeg de verkoop van de ingelicentieerde middelen met 4 %, tot 54,4 miljoen SEK, dankzij een goed griepseizoen en enkele prijsstijgingen. De groepsomzet daalde van 215,9 miljoen SEK naar 75 miljoen SEK (-65,3%), en tegenover een nettowinst van 66,7 miljoen SEK of 2,29 SEK per aandeel, was er een nettoverlies van 40,5 miljoen SEK of -1,5 SEK per aandeel. De kaspositie zakte tegenover eind 2015 met 38,4 miljoen SEK, tot 1,04 miljard SEK (38,5 SEK per aandeel).

De klinische ontwikkelingen kenden het voorbije jaar een dubbele tegenslag: twee eigen preklinische programma’s werden stopgezet -MIV-247, een product tegen neurotische pijn, en een project voor pancreaskanker-, net als de ontwikkeling van fase I-product AL-704 (HCV; samenwerking met Alios Biopharma van Janssen Pharmaceutica). In januari startte een fase IIa-doseringsstudie met MIV-711, een middel tegen osteoartritis, met resultaten in het derde kwartaal van 2017. Het bedrijf zoekt naar overnames van klinische kankerprogramma’s en nieuwe licenties voor de commerciële operaties.

Conclusie

Aangezien een mogelijke opsplitsing van Medivir gepaard zal gaan met het aanrekenen van roerende voorheffing, zouden we van de koersopleving gebruikmaken om het aandeel te verkopen. De kaspositie geeft het bedrijf weliswaar tijd om te zoeken naar een nieuw, succesvol medicijn, maar gezien de fiscale implicaties van de opsplitsingsplannen, zouden we daarop niet langer wachten.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content