Mechelse singlebon is populistisch

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Een singlebon. Met dat neologisme pakt het Mechelse stadsbestuur uit. Alle alleenstaanden en eenoudergezinnen krijgen die bon ter waarde van 25 euro. Die kunnen ze inruilen bij onder meer de lokale middenstand. De singles – zowat een zesde van de 86.000 maneblussers – “verdienen een financieel steuntje in onze samenleving” en “Mechelen wil ze daarom in het zonnetje zetten”. Het sinterklaasbeleid werd op 382.400 euro begroot.

Sinterklaas spelen is niet de kerntaak van een overheid. Het provinciestadje Mechelen wordt goed bestuurd, daar niet van. Maar als de stad een fiscaal vriendelijk beleid wil voeren, moet ze vooral minder uitgeven. In een begroting met dit jaar voor 139 miljoen euro voorziene uitgaven en vooral 148 miljoen euro ontvangsten is daar nog behoorlijk wat ruimte. Schrap bijvoorbeeld meteen de singlebon. Bepaalde bevolkingscategorieën moeten geen gunsten krijgen van overheden. Vandaag de singles, morgen de voetbalfans of de cafébazen? Met zijn singlebon flirt het populistische stadsbestuur platvloers met een nivellerend communistisch paradijs. Iedereen is gelijk voor de wet – behalve singles, die zijn meer gelijk dan andere.

Openbare veiligheid, orde, een behoorlijke infrastructuur, performant onderwijs. Dat behoort tot de kerntaken van een stad. Niet het schenken van privileges aan bepaalde bevolkingscategorieën. Die singles zullen zichzelf wel “financieel ondersteunen en in het zonnetje zetten”. Zonder een betuttelende overheid als bemoeial.

Wolfgang Riepl

Sinterklaas spelen is niet de kerntaak van een overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content