Meatable laat voor het eerst in de EU worst van kweekvlees proeven

KWEEKVLEES Gehakt en worsten zijn het makkelijkst en
KWEEKVLEES Gehakt en worsten zijn het makkelijkst en goedkoopst te vervaardigen. © National

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie (EU) mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven.

De verkoop van laboratoriumvlees is nog nergens in de EU toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, maar in Nederland zijn er sinds vorig jaar regels die het organiseren van proeverijen mogelijk maken. Woensdag is er zo’n proeverij in Leiden. Voorheen moest Meatable producten laten proeven in de Aziatische stadstaat Singapore.

Gekweekte worst

Meatable, in 2018 opgericht aan de Technische Universiteit Delft, heeft een methode ontwikkeld om stamcellen van een dier in een bioreactor te doen uitgroeien tot het spier- en vetweefsel, oftewel vlees. Eind 2020 presenteerde de start-up een gekweekt worstje. Meatable heeft intussen de tijd om een cel uit te laten groeien tot een worst kunnen verkorten tot vier dagen.

Volgens het bedrijf is dat de toekomst. De vraag naar vlees blijft naar verwachting stijgen. Om de bijkomende ontbossing en uitstoot van broeikasgassen te beperken, zou kweekvlees een uitkomst zijn. 

Meatable focust op varkens- en rundvlees, al stelt het dat het zijn technologie kan toepassen op elke diersoort. Het Nederlandse bedrijf streeft ernaar in 2024 aan restaurants in Singapore te kunnen leveren. Daarna mikt het op een grootschalige verdeling in dat land, alsook in de Verenigde Staten en Europa.

Lees onder deze artikelteaser verder

Duur (en bekritiseerd)

Het is vooralsnog erg duur om kweekvlees te produceren, waardoor het nog moeilijk concurreren is met vlees van geslachte dieren. 

Over de milieuvoordelen van gekweekt vlees zijn ook kritische geluiden te horen. Onderzoekers van de University of California berekenden vorig jaar dat de uitstoot van broeikasgassen voor dat soort vlees vele malen hoger zal zijn dan bij het voeren en slachten van runderen of varkens. Dat komt vooral doordat het zuiveren van de voedingsstoffen voor cellen veel energie opslokt zolang het nog op dezelfde manier gebeurt als in de farmaceutische industrie. Het ging om conclusies die nog niet zijn beoordeeld door andere wetenschappers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content