‘Mazout heeft nog een toekomst’

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Comfort Energy in Hasselt werd groot in de oliedistributie, maar biedt voortaan ook gas en elektriciteit aan.

Wij geloven rotsvast in de toekomst van mazout”, zegt Francis Wanten, topman van het Limburgse familiebedrijf. “Het is en blijft een van de voordeligste manieren om je huis te verwarmen. Het is alleen niet de enige energiebron.” Daarom biedt de groep nu ook elektriciteit en gas aan.

Overnames

Met die nieuwe activiteiten wil het Hasseltse Comfort Energy de groei voortzetten. De onderneming bouwde de afgelopen vier decennia gestaag aan haar netwerk. Dat telt inmiddels twaalf filialen en veertig lokale handelaars, verspreid over België. Via de onderaannemers heeft de groep 280 werknemers.

Met 778,9 miljoen euro omzet en een nettowinst van 4,2 miljoen euro torent de groep hoog op de lijst van omzetmachines. Een deel van die groei komt uit overnames. Zo werden volgens het bedrijfsinformatiebureau B-Information in 2012 de bedrijven Lince Petroleum, Titan Petroleum, Hudiko, Sirius Petroleum, Pegasus Petroleum, Gemini Petroleum en C.E.M. opgeslorpt, net als eerder Lambaerts & Van Reeth Energie en De Vos Comfort Energy. Daarnaast wordt ook werk gemaakt van operationele efficiëntie, door onder meer opleidingen en interne coaching.

Tegelijk is het bedrijf erg afhankelijk van de olieprijs. Zo daalde de omzet in 2014 tot 704 miljoen euro, grotendeels doordat de wereldmarktprijs voor het zwarte goud vorig jaar flink afkalfde.

Een distributeur

Toch is de uitbreiding naar gas en elektriciteit geen ommezwaai, maar een expansie, vindt Wanten. De oliedistributie blijft een mooie markt. België telt volgens de meest recente berekeningen van Cedicol, het opleidings- en certificatieplatform van de sector, 4,8 miljoen familiale woningen, appartementen inbegrepen. Daarvan wordt liefst 34 procent verwarmd met stookolie.

Wel blijkt de Belgische consument meer en meer energiebronnen te combineren, zet hij in op betere isolatie, energiebesparende ketels, en kijkt hij uit naar manieren om de energiefactuur te doen dalen. Ook daarop speelde het Hasseltse bedrijf al in, met bijvoorbeeld de energiebesparende mazout Energy+.

“Dat we twee takken toevoegen aan onze energieboom, was een kwestie van tijd”, legt Wanten uit. “Onze klanten kunnen nu voor al hun energie terecht bij één distributeur, of het nu om gas, elektriciteit of mazout gaat.”

Al moeten de Waalse klanten nog even geduld oefenen, merkt woordvoerder Gauthier van Assche op. “De vergunningen zijn goedgekeurd. De onderhandelingen met de distributienetwerkbeheerders zitten in de finale fase.”

Voka-prijs

Francis Wanten kreeg vorig jaar de Ondernemersprijs Herman Dessers van Voka Limburg. Hij wordt begin 2016 ook voorzitter van die werkgeversorganisatie, als opvolger van Paul Kumpen. Bij Comfort Energy komt de dagelijkse leiding in handen van het trio Stefan Baeten, Dennis Edey en Walter Vankerckhoven.

Luc Huysmans

34 procent van alle familiale woningen in België — 1,6 miljoen woningen — wordt verwarmd met stookolie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content