Maroc Louise

Uitheems tafelen op niveau tegen verteerbare prijzen.

De mediterrane keuken is de wereld aan het veroveren. De Provençaalse keuken bracht ons in contact met de zuiderse smaken van olijfolie, zonovergoten groenten en verse kruiden. Daarna kwam de Italiaanse keuken en de opmars van aceto balsamico, raketsla, pijnpitten en parmezaanse kaas. En momenteel beleeft de Libanese keuken een doorbraak. Stille getuigen zijn de potjes Libanese salade uit de supermarkt, zoals humus van kikkererwten, auberginepuree en tabbouleh van platte peterselie met tomaat en burghul.

Al enkele jaren beleeft ook de Marokkaanse keuken een revival. Dat is in belangrijke mate te danken aan de komst van een hele reeks grote, luxueuze Noord-Afrikaanse eethuizen met droominrichting. Ook Maroc Louise behoort tot die groep nieuwe zuiderse verleiders.

Maroc Louise heeft zijn onderkomen in een oud burgerpaleis aan de Brusselse Louizalaan. Eigenaar Mohamed Kadi is berber van afkomst, studeerde aan het Ephec en is maar liefst zeven talen machtig. In Maroc Louise toont hij trots het goede uit het Marokko van vandaag. Op het gelijkvloers wachten ruime, in elkaar overlopende vertrekken, weelderig gedecoreerd met oosterse tapijten, draperieën, kleine spiegeltjes, muurbanken belegd met kussens en gekleurde Marokkaanse lampen. Op de eerste verdieping bevindt zich de eerste Belgische Chicha Bar, waar u in de schemerige ambiance van een berbertent aan de waterpijp kunt lurken (10 euro).

Wij werden vriendelijk verwelkomd door mevrouw Tarima, die voorheen een verantwoordelijke functie in het Conrad Hotel bekleedde. Wij nestelden ons aan een tafeltje op het gelijkvloers en hoorden rondom ons Engels, Nederlands en Frans. Tijdens het lunchuur laten vooral medewerkers van de omliggende kantoren zich verleiden door de formule waarbij ze voor 10 euro ‘à volonté’ kunnen eten van een Marokkaans buffet. ‘s Avonds komt jong en oud om zich te midden van zuiderse mystiek gewillig te laten ontvoeren.

De spijskaart vermeldt – jammer genoeg – een voorspelbaar repertoire, opgebouwd uit standaard bereidingen die u in nagenoeg elk Marokkaans restaurant terugvindt: vingers van Fatima van in fijn deeg gerold gehakt (6 euro), couscous (vanaf 10 euro tot 19 euro), tagines (vanaf 15 tot 18 euro), vlees van de grill (vanaf 15 tot 20 euro) enzovoort.

Wij kozen twee voorgerechten: een frisse Marokkaanse salade van tomaat, komkommer, wortel, ui en rode biet, aangemaakt met citroensap en olijfolie (7 euro) en een lekkere pastilla van met poedersuiker bestrooid bladerdeeg met vulling van gehakte kip, opgediend met een harde winteraardbei en een schijf sinaasappel (9 euro). Het glas werd gevuld met een Guerrouane, Clos du Pacha (21 euro), een van de betere Marokkaanse rode wijnen. Er waren twee hoofdgerechten: ‘grillade royale’ met een verzorgd assortiment lams-, kip- en rundvlees, opgediend met een fijne groentekrans (20 euro) en lamsvlees aan spies met prima couscous en een kom fondante groenten in lichte en smakelijke bouillon (17 euro). Als afsluiter was er een schaal met Marokkaans honing- en amandelgebak (6 euro).

Wij ervaarden Maroc Louise als een uiterst fatsoenlijk restaurant met smakelijke en lichte Marokkaanse bereidingen tegen prijzen die aan de Louizalaan doorgaan als licht verteerbaar. Wij kwamen enthousiast buiten en besloten om snel terug te keren.

Pieter van Doveren [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content