MARKETING-OFFENSIEF

Tot en met formule-1.

Het 150 jaar oude Reuters maakt een revolutie door. “Binnen deze context moesten wij wel in termen van merk en communicatie gaan denken,” aldus Peggy Curley, een Amerikaanse die in Amsterdam gestationeerd is en als marketing manager voor België werd aangesteld. “Reuters heeft heel lang gedacht dat zijn neutraliteit het niet toeliet om reclame te maken,”, verklaart ze.

Maar ja: met de opkomst van internetbedrijven wordt de concurrentie aan het informatiefront groter. Vandaar de noodzaak om een uiterst sterk imago op te bouwen. Klanten van Reuters verplichten zich er trouwens contractueel toe om het Reuters-logo in hun webpagina’s of schermen op te nemen.

Het eerste logo van de firma dateert pas van 1965. Het verwees naar de stipjes van de telex van vroeger. Aangezien dit wel erg ouderwets werd bevonden, onderging het in 1998 voor het eerst een facelift. De telexstipjes bleven, maar er werd een in tweeën gedeelde cirkel toegevoegd, geperforeerd met twaalf stipjes. De symboliek achter dit alles? De stipjes staan voor de twaalf uren van een klok, de in tweeën gedeelde cirkel geeft aan dat Reuters dag en nacht info verschaft. De kleuren oranje en blauw staan voor dynamisme en openheid. Eind 1999 werd het logo alweer ‘gemoderniseerd’: voortaan staat de naam Reuters in dikke blauwe letters afgedrukt, zodat hij beter zichtbaar is op het scherm, of dat nu in de beurszalen of op televisie is.

Reuters is ook begonnen met reclame maken. Een eerste imagocampagne ging eind 1998 van start in de internationale businesspers en mikte op de voornaamste financiële centra: de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland. Met de slogan ‘ The Truth, Deal with it‘ verwezen vier advertenties van de hand van DDB naar het credo van Reuters: de betrouwbaarheid van zijn informatie. Eind 1999 verscheen er een nieuwe campagne onder de slogan ‘ Where the action is‘. “Die moet duidelijk maken dat Reuters een onmisbaar instrument is voor de besluitvorming”, vertelt Peggy Curley. De campagne, die opnieuw in de grote internationale handelsbladen en zakentijdschriften wordt gevoerd ( Financial Times, Wall Street Journal, Forbes), ging voor het eerst in de geschiedenis van het merk ook op televisie. De campagne is sinds half februari op de pan-Europese financieel-economische kanalen à la CNN en CNBC te zien en bestrijkt de hele planeet.

Omwille van budgettaire redenen verloopt de lokale aanpak via PR-evenementen. Op een vijftiental markten, waaronder België, heeft Reuters dus gespecialiseerde bureaus in de arm genomen die tot taak hebben om het woord Reuters te verkondigen bij besluitvormers en opinieleiders, en die evenementen op poten moeten zetten waarin de financiële wereld en de pers betrokken worden. Doel: “Onze klanten beter leren kennen”, antwoordt Peggy Curley.

Sponsoring is één van de sterke punten van de ‘zichtbaarheidsstrategie’. Tijdens het nieuwe Formule-1-seizoen zal Reuters één van de belangrijkste sponsors van de Williams BMW-autorenstal zijn. Met ruim 300 miljoen televisiekijkers voor elk van de 17 Grand Prix is de F1 inderdaad een machtige imagovertolker. Het Reuters-logo zal dus te zien zijn op de auto’s, de overalls en de helmen van de rijders Ralf Schumacher en Jenson Button, en ook op de uitrusting van de monteurs en de transportwagens van de autorenstal. Reuters verwacht dat deze sponsoring flink wat positieve resultaten zal opleveren: voor zijn imago, voor contacten met klanten, synergieën met andere sponsors uit de stal ( Compaq, Intel, Nortel Networks) en interne motivatie binnen de troepen. “Dat sluit perfect aan op onze strategie, besluit Peggy Curley. De Formule 1 is synoniem van snelheid, spitstechnologie en professionalisme; en daarnaast is ie nog sexy ook!” In de eerste Grand Prix van dit seizoen, op 12 maart in Australië, eindigde Ralf Schumacher alvast derde.

j-f s

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content