MARIESLIJK IN HET TONEELHUIS

Eerder dit seizoen maakte Jan Decorte (49) een opgemerkte rentree als auteur en regisseur met ‘bêt noir’ bij de Onderneming. Twee weken geleden ging ‘marieslijk’ in première, zijn eerste productie voor Het Toneelhuis.

Oorspronkelijk zou Decorte een eigen bewerking van Bertolt Brechts ‘Im Dickicht der Städte’ (1928) regisseren onder de titel ‘In het kreupelhout’. Tijdens de voorbereidingen schrapte hij zoveel tekst dat een nieuw stuk ontstond, ‘marieslijk’. Toch blijft zijn tekst in menig opzicht schatplichtig aan Brecht. De vaak grillige verhaallijnen uit het origineel volgt Decorte tot het einde. Dat is niet altijd een voordeel, want een transparant toneelstuk is ‘Im Dickicht der Städte’ niet te noemen. De Duitse schrijver zelf sprak van een “onverklaarbaar gevecht tussen twee mannen”. Op een ochtend verrast de rijke houthandelaar Shlink de arme bibliothecaris George Garga op zijn werk en stelt hem voor om zijn mening over een bepaald boek te kopen. Shlink heeft er zelfs zijn ganse bedrijf voor veil. Dit vreemde voorval is het eerste in een eindeloze reeks zetten en tegenzetten die alleen maar verliezers oplevert.

Hoewel er in de productie beslist een aantal thema’s te herkennen zijn (de teloorgang van normen en waarden, het streven naar persoonlijke vrijheid en de limieten daarvan …), blijven ze ondergeschikt aan wat Decorte werkelijk interesseert: de tekst en de toneelspeler. Zelfs de communicatie tussen de spelers is hieraan ondergeschikt. Niet toevallig zit Decorte zelf centraal op de bühne. Negen andere acteurs flankeren hem op stenen sokkels. Als een spelverdeler stuurt hij zijn medespelers erop uit om, scène na scène, de tekst te delen met het publiek. Dat levert mooie ontmoetingen op als tussen Decorte zelf en Denise Zimmermann of tussen Dirk Van Dyck en Koen De Bouw. Een speciale rol is weggelegd voor vijftig mannelijke figuranten die als stille getuigen het gebeuren observeren.

( P.A.)

Het Toneelhuis speelt ‘marieslijk’: op 18/4 in CC Hasselt; op 20/4 in CC Maasmechelen; op 27 en 28/4 in de Leuvense Schouwburg; op 5/5 in De Spil, Roeselare; op 6/5 in De Plomblom, Ninove; op 12/5 in Stadsschouwburg Sint-Niklaas; op 13/5 in De Werf, Aalst; op 16 en 17/5 in CC Strombeek-Bever; van 18 tot 20/5 in Vooruit, Gent; van 23 tot 27/5 in Bourla, Antwerpen. Info op tel.(03) 224.88.44 (Het Toneelhuis).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content