MARCO POLO ACHTERNA

Sinds een paar weken is de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) actief met het Kazakhstan Post-Privatiseringsfonds. Jan De Wijngaert is de senior fund manager van het Fonds, dat voor de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in totaal 30 miljoen ecu beheert. Het Fonds zal minderheidsparticipaties nemen in lokale privé-bedrijven en dit voor een bedrag dat schommelt tussen 300.000 en 3 miljoen ecu. Ernst & Young analyseerde 600 ondernemingen, waarvan een Gimv-team er al 11 selecteerde als kanshebbers voor een participatie. De Wijngaert : “Kazakhstan is momenteel nog een onbekende parel in Azië. Door zijn centrale ligging tussen China en Rusland zal het terug, zoals vroeger met de Marco Polo-route, een belangrijk regionaal economisch centrum worden.”

De Wijngaert (36j.) wijst erop dat er voor Vlaanderen opportuniteiten te rapen vallen. Kazakhstan, waar tot nog toe enkel Tractebel een belangrijke Belgische investering deed, is immers sterk in textiel, bouwmaterialen, agrobusiness en tapijten. “Met andere woorden : net díe sectoren waarin Vlaamse bedrijven uitblinken,” aldus De Wijngaert. “Op termijn zal er een Gimv-team van 11 mensen werken. Een Vlaamse antenne die kan tellen. Momenteel is er immers géén enkel fonds dat zich exclusief op deze regio richt.”

Burgerlijk ingenieur De Wijngaert werkte na zijn studies aan de KU-Leuven tot 1986 aan internationale projectfinanciering bij de Kredietbank. Na zijn overstap naar de Vlaamse overheidsholding Gimv werd hij verantwoordelijk voor het Fonds Nieuw Europa, dat over 600 miljoen frank beschikt voor investeringen van Vlaamse bedrijven in Centraal- en Oost-Europa. In totaal injecteerde dit Fonds al zo’n 400 miljoen in onder meer Koramic Repov (Tsjechië), Buchmann MOM (Hongarije) en LenBell Telephone, de Alcatel Bell-poot in Sint-Petersburg. Minder gelukkig was de samenwerking met Abelor in Polen, “onze enige mislukking,” volgens De Wijngaert (afschrijving : 20 miljoen frank).

Sinds enkele jaren speurt de GIMV in Azië naar investeringsprojecten. Vandaar dat De Wijngaert enthousiast reageert op de plannen van minister-president Luc Van den Brande om een fonds voor Azië op te richten. “Vlaamse ondernemingen hebben er kansen laten liggen,” meent hij. “Toch denk ik dat we met het Fonds voor Kazakhstan een deel van het verloren terrein kunnen terugwinnen. We zijn er toch een beetje de pioniers.”

JAN DE WIJNGAERT (GIMV, KAZAKHSTAN-FONDS) Vlaanderen beschikt met Europees geld over een antenne in Kazakhstan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content