Marathon-business-man

Zondag zullen weer meer dan 30.000 sportievelingen meedoen aan de meest indrukwekkende uithoudingsproef ter wereld: de marathon van New York. Ook dit jaar is de Belgische Managers Marathon Club weer van de partij.

Zondag is er in New York geen doorkomen aan. Een massa volgelingen van Philippides – de beroemde boodschapper die in 490 voor Christus van (de stad) Marathon naar Athene liep – loopt er door de straten.

Strategie, voorbereiding, afstand nemen, werk van lange adem, kennis en dosering van de eigen mogelijkheden, langetermijnanalyse voor een optimaal resultaat… Is de marathon een sport waarvan de eisen en de mate van bevrediging bij uitstek geschikt zijn voor de beroepscategorie waartoe zakenlui en managers behoren?

Sommige leden van de Managers Marathon Club ( MMC) zijn daarvan overtuigd, andere relativeren dit.

Zolang de gezondheid het toelaat en de prestaties redelijk blijven, kan de marathon tot op een respectabele leeftijd worden beoefend: de oudste deelnemer van de vorige marathon van New York was liefst 92 jaar. De gemiddelde leeftijd bij de MMC is 45 jaar; het oudste lid is 63 en het jongste 27. En alle leden zijn actieve hardlopers.

Voor de leden van de MMC die wij ontmoetten, is de marathon een sportieve discipline waarbij de training en de mentale voorbereiding even belangrijk zijn als de uiteindelijke wedstrijd zelf.

Een aantal leden beoefent daarnaast ook nog een andere sport, golf bijvoorbeeld, “maar we raden onze leden af om zich bezig te houden met intensieve sporten zoals squash”, benadrukt Wilfried Silon, de nummer één van de MMC.

In België staat de naam Philippides niet in de telefoonboek, en een Philippides-zakenman vind je bij ons zeker niet, in tegenstelling tot Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Maar een groot aantal volgelingen van de Griekse ijlbode zijn wel tegelijkertijd marathonloper en manager in België. Alleen in Nederland en België heeft deze beroepscategorie een club opgericht om deze afmattende loopwedstrijd van 42,195 km te lopen en te promoten.

De Belgische MMC-afdeling traint in Vlaanderen en de voertaal is het Nederlands. De club telt ongeveer zeventig leden (uit 63 ondernemingen), waaronder één Franstalige, die door iedereen wordt gewaardeerd om zijn loopprestaties en… om zijn vorderingen in de taal van Vondel.

Ieder jaar bereidt de MMC zijn leden voor op verschillende wedstrijden, zowel in België als in de rest van de wereld.

In het totaal hebben al 25 leden “New York gedaan”, waarvan sommige zelfs al drie keer. Zondag zal slechts één MMC-lid aan de start in New York verschijnen: Bart Van Hooland. Bij de vorige editie waren dat er negen.

Trainer en secretaris

Wilfried Silon (60) heeft al 34 marathons achter de rug. Hij is een gewezen atleet, gepensioneerd bedrijfsleider van reis- en verzekeringsmaatschappijen én de huidige secretaris en trainer van de MMC. Hij legt uit waarom de club dit jaar niet meer deelnemers stuurt.

“Om de twee jaar beginnen we met een nieuwe Starters Club, bestemd voor leden die nog nooit gelopen hebben als ze zich bij ons inschrijven. Zij hebben een voorbereiding van minstens twee jaar nodig voor ze voor de eerste keer aan een marathon kunnen deelnemen. De laatste Starters Club is vorig jaar begonnen, dus in het jaar 2001 zullen we weer beter vertegenwoordigd zijn in New York.”

Volgens Silon kunnen de kosten voor de deelname van een MMC-lid aan de marathon van New York oplopen tot 150.000 frank. Belgium International Travel ( BIT) bezit op dit moment de rechten voor de organisatie van de Belgische deelname aan de marathon van New York. Deze onderneming staat onder leiding van Kris Silon – zoon van. België mag slechts 175 deelnemers sturen. Dit jaar stonden er liefst zestig mensen op de wachtlijst.

De Starters Club van de MMC zorgt ervoor dat de leden eerst een degelijke conditie opbouwen voor ze zich op de echte trainingen en wedstrijden storten. Een nieuwkomer moet bijvoorbeeld gedurende de eerste drie maanden drie keer per week twintig minuten lopen: na die drie maanden zal hij in staat zijn om een parcours van 5 km zonder onderbreking af te leggen. Een beginneling die zich nauwgezet aan het programma van de club houdt, zal inderdaad na twee jaar training een marathon kunnen uitlopen.

“Gezondheid is de belangrijkste drijfveer voor gestresseerde managers om zich bij de MMC aan te sluiten,” aldus Silon. “Alle leden zijn niet-rokers (geworden). Nieuwe inschrijvingen komen meestal kort na nieuwjaar binnen, het ideale moment om goede voornemens in de praktijk om te zetten en zich met de lichamelijke conditie bezig te houden… voor 6000 frank per jaar, inclusief verzekering.”

Silon wijst op het feit dat de MMC ook de knowhow in huis heeft voor de begeleiding van managers van eenzelfde onderneming die naar aanleiding van een teambuildingactie willen meedoen aan een marathon: een speciaal trainingsprogramma, medische controles, de organisatie van de deelname…

Donderdag, 12.00 uur

De gezamenlijke trainingen van de MMC vinden plaats in Affligem, iedere eerste donderdag van de maand, klokslag 12.00 uur. Om 14.00 uur is iedereen weer aan het werk. En dan zijn er natuurlijk de deelnames aan nationale wedstrijden (de Winterloop van het Zoniënwoud, Dwars door Brugge, de 20 km van Brussel, de Challenge l’Ardennaise…), de provinciale trainingen (vijfmaal per jaar, met na afloop een kleine receptie; de laatste keer vond deze plaats bij Callebaut in Oost-Vlaanderen), en de trainingen in Aalst als voorbereiding voor specifieke wedstrijden: de marathon van New York, Berlijn, Parijs… Over het algemeen worden er tijdens de trainingen afstanden afgelegd tussen 10 en 33 km.

Iwan Bekaert (58) is algemeen directeur van Roularta Media Group en allround sportman: hij onderscheidt zich niet alleen door het lopen van de marathon, maar ook door de beklimming van de Seven Summits. Voor hem is de link tussen zulke sporten en het beroep van bedrijfsmanager heel duidelijk: “Om iets te bereiken, moet je hindernissen nemen, een goede organisatie op poten zetten, doorzettingsvermogen hebben en via teambuilding de motivatie stimuleren.”

Alle leden van de MMC zijn afkomstig uit het bedrijfsleven en leiden een drukbezet leven. “De club houdt hier rekening mee bij het opstellen van de trainingsprogramma’s en het plannen van de noodzakelijke follow-up,” aldus Bekaert, “en dat werkt erg motiverend, temeer omdat de inspanning altijd wordt beloond met ontspanning.” Bekaert heeft in 1999 de marathon van New York gelopen in vier uur vijfentwintig minuten. Toen hij zich in 1997 inschreef bij de MMC kon hij amper twee minuten zonder onderbreking hardlopen. Na zes maanden liep hij 10 km in een uur…

Wie loopt graag?

De MMC werd in 1988 opgericht tijdens het ontbijt van de Warande in Antwerpen, in aanwezigheid van een handvol bedrijfsleiders die zich al langer aan de loopsport wijdden ( Luc Rammant van het Casino in Middelkerke was stichtend voorzitter). Het was deze managers al opgevallen dat er zich tijdens de marathon in New York onder de Belgische deelnemers verscheidene kaderleden en bedrijfsleiders bevonden. Meer dan een derde van de deelnemers aan de marathon van New York heeft een universitaire opleiding; de meest voorkomende beroepscategorieën zijn bestuurders van een vennootschap, ingenieurs, advocaten en leerkrachten (politici zijn minder vertegenwoordigd, maar Reginald Moreels staat wel op de lijst).

Dus werden vrienden en kennissen uit de Belgische zakenwereld uitgenodigd op de volgende ontbijtbijeenkomsten en stilaan groeide de club aan.

Fred Lebow, de in 1994 overleden stichter van de marathon van New York en zakenman bij uitstek, werd uitgeroepen tot beschermheer van de MMC: hij is destijds zelfs speciaal uit de Verenigde Staten overgekomen om de pasgeborene boven de doopvont te houden en de 10 mijl van Antwerpen mee te lopen met de leden van de club.

Lopen, vriendschap en relaties vormden de ruggengraat van de jonge MMC, met de nadruk op het lopen, uiteraard. Als je lid wil worden van de MMC, moet je écht willen lopen, ook al hoeft dat geen hele marathon te zijn. Silon maakt ons duidelijk dat vriendschapsrelaties vanzelf ontstaan als je geregeld kilometerslange parcours door de natuur aflegt met je collega-lopers. En af en toe komen daar ook interessante zakenrelaties uit voort. “Maar het is zeker niet toegelaten je alleen bij de MMC aan te sluiten vanwege die contacten na het lopen,” beklemtoont Silon. Wat natuurlijk niet betekent dat er nooit aan zaken wordt gedaan. Zo is bijvoorbeeld een groot milieubedrijf in Gent het resultaat van een vruchtbaar contact tussen twee sportieve managers in de Starters Club.

Dus ook al komt de sport bij de MMC op de allereerste plaats, de club vormt hoe dan ook een gunstig klimaat voor een of ander professioneel succesverhaal. Daarvoor kom je niet naar de club, maar je bent geen echte zakenman als er je een mooie kans wordt aangeboden en je er niet op ingaat.

Marathon van New York: www.nycmarathon.org

MMC, Parklaan 31, bus 34, 9300 Aalst – Tel. en fax: 053-78 37 50.

Serge Vanmaercke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content