Manager met gevoel voor investeerders

Durfkapitalisten en ondernemers hebben een haat-liefdeverhouding. Philippe Baeten, de nieuwe baas van Helios-IT, kent beide werelden.

Philippe Baeten investeert niet zelf in Helios-IT, de Microsoft Business Solutions-partner waarvan hij onafhankelijk voorzitter en gedelegeerd bestuurder is geworden. Hij heeft er nochtans het profiel voor. Voordien leidde Baeten de lefgelddivisie van Belgacom. “Een venster op de technologie,” zegt Baeten, die onder meer Streamcase, Info2Clear, Pefa en het Berlijnse Weblicon onder zich had.

Geboren in Turnhout, combineerde Baeten in de jaren tachtig een carrière als rijkswachtofficier met studies Rechten aan de VUB. Daar raakte hij geïnteresseerd in informaticarecht. Hij richtte Escrow Europe België op, een franchise die als trusted third party voor Swift, KBC en anderen softwarecode ging bewaren. In de marge begon hij met een bevriende fertiliteitsgynaecoloog een vzw die eiceldonoren begeleidde. In 1999 verkocht hij Escrow Europe en ging hij als juridisch directeur in de toenmalige divisie Data & Network Applications van Alain Deneef bij Belgacom werken. Later draaide hij mee in de fusiegesprekken tussen Belgacom en KPN en was hij onderhandelaar in het team van Marc Speeckaert, dat Belgacom France aan LDCom verkocht.

Met de beursgang van Belgacom in zicht, in 2004, vroeg Didier Bellens hem Belgacom Multimedia Ventures op te doeken. Vandaag is hij opnieuw zelfstandig ondernemingsadviseur. In de bedrijfsbeheertoepassingen van Microsoft is de consolidatie volop aan de gang. Helios-IT nam begin dit jaar Navico uit Tessenderlo over en wil zich verder profileren in software voor autodealers en brouwerijen. “We maken deel uit van het Partner Power International-netwerk van Poul Kjaer,” zegt Baeten.

Helios-IT – 64 werknemers, 5,5 miljoen euro omzet dit jaar – is gesticht door Peter Moerman, Bert Van Dessel en de intussen vertrokken Frans Vaneerdenbrugh. Later kwam daar commercieel directeur Alex Vandereycken bij. “Het management heeft geen schrik om zijn leemtes te erkennen, dat is een goede basis,” zegt Baeten, die sinds vorige maand ook voorzitter en CEO is bij MediaXim, een dienstverlener aan tv-adverteerders uit de stal van Christian Dumolin.

Philippe Baeten (45).

Is: voorzitter en gedelegeerd bestuur van Helios-IT.

Vrije tijd: spinning in de winter, tennis in de zomer.

B.L.

“Het management heeft geen schrik om zijn leemtes te erkennen, dat is een goede basis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content