Maltezers in het bankenlandschap
Een Maltese bank in handen van een Britse private-equitygroep strijkt neer op het Belgische internet. De aanpak van MeDirect Bank is vernieuwend, aangezien de bank zich richt op vermogensbeheer.
Met de lancering van de onlinebank MeDirect zorgt de Mediterranean Bank uit La Valetta voor beroering. Niet het minst omdat de sector van het onlinebankieren verzadigd lijkt. Bijna alle banken bieden soortgelijke diensten aan en er zijn ook heel wat bank- of beleggingsconstructies die zich specifiek op het internet richten. Denk maar aan de pionier Keytrade of Leleux en de ad-hocfilialen van de grootbanken als Bolero (KBC) en Hello bank (BNP Paribas Fortis). En dan zijn er nog de Nederlandse Rabobank.be, NIBC direct en Binckbank.
Hoe komt een kleine Maltese bank, de derde grootste lokale financiële instelling, na het Britse HSBC en de Bank of Valletta, erbij zich op België te storten? De strategie van de Mediterranean Bank (Medbank) wordt in Londen uitgestippeld. Sinds juli 2009 is de Medbank in handen van de Britse groep AnaCap (een afkorting van Analytical Capital), die zich versterkt heeft en haar toekomstlijnen uitgezet heeft. Daar hoort ook een on-linebank bij, gericht op vermogensbeheer. De komst MeDirect naar België is ongetwijfeld een goede testmarkt, een eerste stap in de internationale ontplooiing. Dat bevestigt noch ontkent de groep.
De onderhandelingen die in januari 2012 aangevat werden met de Nationale Bank van België werden in oktober afgerond, verduidelijkt Astrid Froidure, die verantwoordelijk is voor de marketing en de internetactiviteiten. Ze werkte vele jaren in het buitenland en adviseerde verschillende banken in België, vooral over internet. “Toen ik weet kreeg van het MeDirect-project ben ik erop gesprongen. Dit is het model waar ik al jaren van droom.”
Naar Angelsaksisch model
Peter Van Heeke, de general manager van de nieuwe bank zat ettelijke jaren in de sector van de internationale financiële informatie. Daarna ging hij bij KBC aan de slag, waar hij zich bezighield met de lancering van platforms voor onlinebankieren, in de stijl van Bolero, voor de fi-lialen die de Vlaamse bank in Centraal-Europa aanhoudt. “Ik werd aangetrokken tot het concept, want de onlinebank laten evolueren naar vermogensbeheer is volgens mij de weg van de toekomst, zoals die nu al gevolgd wordt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.”
Dat is duidelijk het basisconcept van MeDirect, haakt Froidure in. Het is niet voor niets dat België in het vizier genomen werd, waar de helft van het spaargeld op korte termijn vastgelegd wordt en 40 procent van de spaarders zegt daaraan iets te willen doen, maar niet te weten hoe.
De marktstudie wijst ook nog andere troeven aan: pc-banking is zeer verspreid en, in tegenstelling tot de klassieke banken, heeft de reputatie van de onlinebanken niet geleden onder de crisis. De instrumenten die door de bank aangeboden worden (lees ook MoneyTalk, pagina 108) en het begeleidingsproces dat uitgedokterd werd, moeten “de klant in staat stellen zijn spaargeld in de richting van investeringen te sturen”. De lancering van MeDirect is gepland voor eind september.
Overnames en fusies
MedBank is in handen van AnaCap, een private-equitygroep die in 2005 in het leven geroepen werd en zich gespecialiseerd heeft in de financiële sector. Dat is nauwelijks verwonderlijk, want de oprichter, Joe Giannamore, verdiende zijn sporen bij Salomon Brothers en Goldman Sachs vóór hij On:line Finance opstartte, een bedrijf dat zich bezighoudt met het verlenen van autofinanciering via het internet.
De investeringen van AnaCap lopen over fondsen die intussen honderden miljoenen ponden omvatten, ze werden aangebracht door institutionele beleggers. Het eerste werd eind 2005 in het leven geroepen en kon Honeywell, Rothschild, Allianz en Goldman Sachs bekoren voor een totaal bedrag van 300 miljoen. Een tweede fonds werd in de lente van 2009 gevormd en bracht 575 miljoen bij elkaar. Er werden nog twee andere fondsen opgericht, zodat AnaCap tegenwoordig het equivalent van 1,7 miljard euro be- heert.
Omdat de prijzen die voor de crisis gevraagd werden naar Giannamores smaak buitensporig waren, begon hij ondernemingen op te starten in plaats van er over te nemen. Na 2008 zakten de prijzen in en waren tegelijk heel wat financiële groepen verplicht te snoeien. Dat gaf AnaCap de kans zaken over te nemen, recht te trekken, om te vormen en eventueel te fuseren.
“Het is onze stiel om filialen van grote groepen, die slecht gestructureerd of niet geliefd zijn, over te nemen of kleine ondernemeningen te verwerven om ze vervolgens nieuw leven in te blazen met actief gemanaged risicokapitaal”, legde hij in maart 2012 uit. Zo kocht AnaCap in september 2009 AIF over, een Britse financiële onderneming die genekt werd door de subprimecrisis. Het fuseerde met Aldermore, een bank die vier maanden eerder gekocht was en deels geherkapitaliseerd werd door Morgan Stanley.
Hetzelfde scenario deed zich voor in april 2011, toen AnaCap het kredietmanagementbedrijf Cabot Financial overnam van Citigroup en het fuseerde met een soortgelijke onderneming die het in 2007 verworven had. Het geheel werd in mei afgestaan aan JC Flowers, een andere private-equitygroep. Een ander voorbeeld van die strategie is de overname in juni 2011 van het Tsjechisch filiaal van de Italiaanse Banco Popolare.
In hetzelfde licht moet ook de acquisitie van Medbank gezien worden. Die werd pas in 2005 opgericht en had nog niet de kritische massa bereikt toen de crisis toesloeg in 2008.
“Ze had een aanvulling van kapitaal en expertise nodig, die we haar graag leverden”, verklaarde de directie van AnaCap bij de bekendmaking van de transactie. “Het gunstige fiscale regime van Malta en zijn toetreding tot de Europese Unie en de OESO-zone maken het tot een aantrekkelijke markt voor een privébank. We hebben er alle vertrouwen in dat, door een passend platform voor activabeheer te lanceren, we een zeer veelbelovende onderneming kunnen creëren.”
Wie privébank zegt, denkt onmiddellijk aan vermogensbeheer. Dat is dan ook, naast sparen en investeren, de belangrijkste specialiteit waar de Mediterranean Bank mee uitpakt. De bank stelt het goed. Het boekjaar 2012-2013, dat op 31 maart afgesloten werd, draaide uit op een winst van meer dan 20 miljoen euro, tegenover bijna niets een jaar eerder. Het balanstotaal steeg met een derde tot 2,1 miljard euro en de eigen middelen gingen met 52 procent omhoog tot 115 miljoen. In het jaarverslag drukt CEO Mark Watson zijn vertrouwen uit in het lopende boekjaar en verwijst hij naar “ons meest ambitieuze project tot nu toe: de opening van onze Belgische succursale. Door gebruik te maken van de infrastructuur die we in Malta opgebouwd hebben, gaan we in België voor een zeer innovatief, informatierijk en concurrentieel aanbod.”
JPC
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier