MALLE. HET NIEUWE BRONZEN TIJDPERK
May Claerhout is een bekende beeldhouwster, May Claerhout is een onbekende industrieel. Zij was zondag in Koekelberg met een nieuw beeld.
May Claerhout en haar man, Armand Storms, en drie van hun kinderen, hebben op het industriepark van Malle (Kempen) een bedrijf voor het gieten van brons, messing, aluminium. Op zondag 4 juni werd tijdens de plechtige mis voor de heiligverklaring van pater Damiaan een beeld aangeboden door het Vlaamse kerkvolk. Het werd gekneed door May Claerhout en gegoten bij de bvba Bronsgieterij-Kunstatelier Storms. May Claerhout creëerde eveneens het metershoge Damiaan-beeld dat in ’94 ingewijd werd naast de basiliek van Koekelberg. Het is haar bekendste beeld geworden. Het karakteristieke, hoekige bovenlijf van de melaatsenpriester staat op alle affiches van het Damiaan-feest.
Het monumentale werk is bij Claerhout in goede handen. Aan de gevel van het Rijksarchief hangt een imposante kreatie, voor het Europees parlement prijkt een krijgshaftige Europa, Willem De Meyer woont op een sokkel in Borgerhout, Luc Philips in Deurne. Dat en veel meer is de kunstzinnige kant. Bronsgieterij-Kunstatelier Storms richt zich echter steeds meer op ambachtelijke, restauratieve opdrachten : het herstellen van onderdelen van de negentiende-eeuwse lichtmasten voor het Centraal Station in Antwerpen, lijsten voor schilderijen, tafeltjes voor de NMBS, zes lantaarns voor het gerestaureerde Chinees paviljoen in Laken.
“De meeste kunstenaars trekken over de grens naar Nederland om hun kreaties te laten gieten. Een gieterij als de onze is een uitzondering, ” zegt Claerhout. Zeventig procent van de aktiviteit van de familiale bronsgieterij bestaat uit gietwerk voor de kreatieve moeder. Dit percentage is té hoog. Om op langere termijn leefbaar te blijven, moet Bronsgieterij-Kunstatelier Storms externe klanten aantrekken. May Claerhout : “We hebben serieuze uitbreidingsplannen, de gieterij moet groter en voorzien worden van elektrische ovens, onder meer om milieuredenen. We openen een cafetaria met toonzaal, naast de ovenzaal. “
De huidige oven laat toe om voor ingewikkelde gietstukken een goede prijs/kwaliteit te kunnen aanhouden, zegt Armand Storms. Hij zat jarenlang in de machinebouw en de research en schoolde zich om als gieter bij Schoeters in Hoboken. Zoon Koen heeft een technische opleiding en leert al doende het vak van de verloren-wastechniek. De kinderen Herman en Katrien draaien ook mee. De jaaromzet vandaag is 15 miljoen frank, de investeringen beliepen tot nu 11 miljoen frank.
MAY CLAERHOUT, BEELDHOUWSTER EN INDUSTRIEEL In Malle (Kempen) staat één van de zelfdzame Belgischebronsgieterijen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier