MAKELAARDIJ. Strijd om het behoud
Na de oprichting van het BIV vechten beroepsverenigingen als de UIB voor het voortbestaan.
De Unie van Immobiliënberoepen van België (UIB) zag het levenslicht in 1965. Doel : de leden (makelaars, experts, promotoren, syndici,…) bijstaan met (juridisch) advies, hen deontologische richtlijnen geven, en vooral strijden voor de erkenning van het beroep van vastgoedmakelaar.
VOLTOOIING.
De adviesfunktie sloeg goed aan bij de verschillende beroepen in het vastgoedwereldje. De UIB groeide uit tot de beroepsvereniging voor de kleine middenstanders uit de vastgoedsektor. Tegenhanger CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen) kreeg eerder de grote vastgoedmaatschappijen als lid.
Momenteel telt de UIB 470 leden : 173 Nederlandstaligen en 297 Franstaligen. Die betalen jaarlijks een lidgeld van 8500 frank, en krijgen hiervoor advies (telefonisch voor kleinere problemen, het UIB-kantoor is elke voormiddag geopend ; schriftelijk voor meer diepgaande vragen), een trimestrieel ledenblad, en type-dokumenten. Met dit laatste wil de UIB inspelen op de talrijke vragen over het korrekt invullen en opstellen van huur- en verkoopovereenkomsten, van voorlopige kompromissen, enz…
Het jaarlijks budget van de unie bestaat uit de som van de bijdragen van de 470 leden. Zonder vrijwilligerswerk zou de UIB dus onmogelijk kunnen overleven. Maar ook ondanks alle onbaatzuchtige inzet staat de UIB voor een zeer moeilijke periode. Wat de bekroning van een jarenlange strijd had moeten worden, kan wel eens het einde van de UIB betekenen. We hebben het over de erkenning van het beroep van vastgoedmakelaar. Die erkenning kwam er eind 1993, en leidde tot de oprichting van het Belgisch Instituut van de Vastgoedmakelaar (BIV), een instelling die in feite grotendeels de taken van UIB en CIB overneemt. Voor CIB en UIB zou enkel een syndikale rol overblijven.
NIEUWE WEGEN.
De vraag is of de 470 leden van de UIB naast het verplichte lidmaatschap van de BIV ook bereid blijven 8500 frank per jaar neer te tellen bij de UIB. Want zonder leden geen werkingsmiddelen, en dus ook geen UIB.
Een poging tot toenadering tussen UIB en CIB (2 kleintjes maken één groot) mislukte. Zodat een herprofilering van de UIB nu absoluut noodzakelijk is. Dat wil de UIB enerzijds doen door de sterke kanten van de vereniging duidelijker in de verf te zetten. De direkte dienstverlening is een service die het Belgisch Instituut van de Vastgoedmakelaar naar verluidt niet kan bieden. Dat instituut telt immers 12.000 leden, terwijl de UIB met 470 aangeslotenen soepeler en sneller kan helpen.
Bovendien wil de UIB nieuwe paden betreden. De Nederlandstalige ondervoorzitter van de UIB, Rufin Lamsens, wees zijn kollega’s tijdens de viering naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de UIB enkele weken geleden op de technologische revolutie die we momenteel meemaken. De technologie zal volgens Lamsens ook de vastgoedwereld van uitzicht doen veranderen. Om nog maar te zwijgen van het beroep van de vastgoedmakelaar. In ons land wordt momenteel al door verschillende ondernemingen geprobeerd vastgoed te verhuren of te verkopen via een interaktief computersysteem en via Internet (Brenda, Avise).
30 JAAR.
En in Groot-Brittannië maakt het Videotron-systeem opgang. Het gaat om een tv-kanaal dat 24 uur op 24 vastgoedadvertenties toont. U weet wel : woning te huur of te koop, handelspand over te nemen,… Voorlopig gaat het om foto’s van de te kopen of te huren panden, vanaf augustus schakelt Videotron over op bewegende beelden. Tegen het einde van het jaar moet het systeem interaktief zijn. Met andere woorden : vanuit hun zetel kopen of huren de Britten dan woningen of bedrijfspanden waarin ze, via bewegende beelden, enkele malen hebben rondgelopen.
Lamsens hoopt dat er in de technologische toepassingen binnen de vastgoedwereld een rol is weggelegd voor de UIB. Waarschijnlijk de enige manier voor de UIB om te overleven.
Geert Wellens
UIB, Albertlaan 29, 1060 Brussel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier