Zorgfederatie Vlozo: ‘We willen wegen op het beleid’

© Pat Verbruggen
Roeland Byl redacteur bij Trends

De volgende regering heeft een nieuwe stem om naar te luisteren. De Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS) heeft zichzelf herdoopt in het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo). Toplui Geert Uytterschaut en Lode Van den Brande presenteren hun verlanglijstje.

De beroepsvereniging van onafhankelijke rusthuisuitbaters heet tegenwoordig het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo). De 160 leden – goed voor 13.000 bedden en 10.000 werknemers – hebben ruim een maand geleden de statuten goedgekeurd.

De nieuwe naam verwijst naar Vlaanderen, naar het onafhankelijke karakter van de federatie en symboliseert bovendien een verbredingsoperatie die Vlozo beoogt. Geert Uytterschaut, de nieuwe voorzitter van Vlozo: “Wij zijn in de ouderenzorg een belangrijke speler als verdediger van de belangen van de onafhankelijke woonzorgcentra. We zien ons in de toekomst ook als spreekbuis voor de belangen van andere onafhankelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld in thuiszorg, verpleegkunde, kinesitherapie of kinderopvang.”

De redenering achter die verbreding is dat alle residenten in een rusthuis vroeg of laat ook een dokter, verpleegkundige of kinesist nodig hebben. Volgens Vlozo is het goed dat één sectorfederatie al die belangen verenigt. “We verbinden ons niet aan een politieke partij of religieuze strekking, maar zijn pluralistisch. Wij ondersteunen iedereen die een initiatief neemt in de ouderenzorg.”

Staatshervorming is startpunt

In de ouderenzorg verschoof de zesde staatshervorming ruim 1,3 miljard middelen naar Vlaanderen. Voor Vlozo is dat maar een begin. Uytterschaut: “De bevoegdheden worden slechts voor 75 procent overgeheveld. De thuiszorg blijft federaal. Het maakt bijvoorbeeld dat een kinesist in een rusthuis (ROB) wordt betaald door het federale budget thuiszorg en in een rust- en verzorgingstehuis (RVT) wordt betaald door Vlaanderen. Als de Vlaamse minister de kinesist uit de normering van het RVT haalt, dan draait de federale staat opnieuw op voor de betaling. De situatie is er met andere worden niet eenvoudiger op geworden.”

Volgens Vlozo moet Vlaanderen de krijtlijnen van een nieuw Vlaams zorgmodel verder uitwerken. “We moeten die 1,3 miljard zorgvuldig herbekijken over de zuilen en sectoren heen”, zegt Lode Van den Brande, gedelegeerd bestuurder van Vlozo.

Uytterschaut: “Vlaanderen vergrijst snel. Tegen 2020 zullen er in België 130.000 personen met dementie zijn. Er zijn in Vlaanderen nu 320.000 tachtigplussers, dat stijgt naar 380.000 in 2020. De werkingsmiddelen voor woonzorgcentra stijgen gemiddeld met 4 procent per jaar. Dat is onvoldoende om de vergrijzing te financieren. Tegen 2050 zal 11 procent van de Vlaamse bevolking ouder dan 80 zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content