Z-Talk: ‘Justitie doet niets liever dan al zijn fouten verdoezelen’

Dat zegt Filip Meert in Z-Talk Goossens. Meert is een zakenman die in 2001 in beroep werd veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf.

Volgens het gerecht was Flip Meert betrokken bij een grootschalige BTW-fraude. Meert heeft zijn onschuld altijd volgehouden, ook toen hij in de gevangenis zat. Waar hij uiteindelijk – wegens gebrek aan schuldbekentenis – bijna vier jaar heeft doorgebracht.

Voormalig justitieminister De Clerck is op basis van zijn dossier een procedure gestart om een herziening van het proces mogelijk te maken. Een zeer uitzonderlijke procedure. “Ik vond dat een dappere beslissing van Stefaan De Clerck. Ik had dat helemaal niet verwacht. Veel respect voor die man. Want ik heb mijn vertrouwen in het gerecht verloren,” vertelt Meert.

Meert vindt dat er een onafhankelijk orgaan moet komen waar slechte processen onder de loep gelegd kunnen worden, zoals dat ook in andere landen kan. “Nu moet justitie oordelen over een zijn eigen fouten. Zoiets werkt natuurlijk niet, want justitie dekt de eigen fouten netjes af.”

In een boek dat over zijn zaak verscheen vertelt onderzoeksjournalist Wim Van den Eynde hoe het gerecht op alle niveau’s geblunderd heeft in deze zaak. Het is een hallucinant relaas van valse getuigenissen, manipulatie, en regelrechte onkunde. Als het hof van Beroep van Antwerpen (hetzelfde hof dat hem destijds heeft veroordeeld) oordeelt dat het hier inderdaad gaat om een gerechtelijke dwaling, dan mag Meert rekenen op een nieuw proces.

In Z-Talk Goossens vertelt Filip Meert zijn verhaal met naam en toenaam.

De volledige uitzending van Z-Talk Goossens is zaterdagochtend vanaf 11 uur te bekijken op Kanaal Z of hier online. (VG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content