Wie ziek wordt tijdens vakantie mag dagen recupereren

Wie tijdens zijn vakantie ziek wordt, moet die ziektedagen later als vakantie kunnen recupereren, oordeelt het Europees Hof van Justitie. België moet door de uitspraak zijn wetgeving ingrijpend herschrijven, luidt het.

De Belgische wetgeving bepaalt dat bij werknemers die ziek vallen wanneer ze met vakantie zijn, de vakantie gewoon blijft doorlopen. Alleen wie ziek wordt vóór de start van een vakantieperiode, mag de ziektedagen die overlappen met de vakantie later in het jaar opnemen.

Vakantie betekent uitrusten
Het Europees Hof van Justitie argumenteert echter dat het inperken van het recht op vakantie wegens een ziekte steeds onterecht is, schrijft De Tijd. Het doel van de jaarlijkse vakantie met behoud van loon bestaat er immers in de werknemer in staat te stellen uit te rusten en over een periode van ontspanning en vrije tijd te beschikken, wat een ander doel is dan dat van het recht op ziekteverlof.

Federaal minister van Werk Monica De Coninck is echter niet zeker of het arrest ook voor België van toepassing is. “Onze juristen zullen de tekst eerst nog grondig onderzoeken.”

Volgens het Belgisch arbeidsrecht wordt de arbeidsovereenkomst verbroken door ziekte of vakantie, verduidelijkt De Coninck. “Die eerste verbreking blijft tellen, trouwens ook wanneer je ziek wordt kort voor je met vakantie gaat.”

Betekent het arrest dat België zijn beleid toch moet omgooien, dan verwacht de SP.A-minister vooral “grote praktische problemen”. Mensen moeten immers hun werkgever op de hoogte brengen als ze ziek zijn en een controlearts moet kunnen langsgaan. “Dat wordt moeilijk wanneer ze op vakantie zijn in het buitenland.”

Misbruiken
“Dit arrest jaagt de bedrijven op kosten, haalt hun vakantieplanning overhoop en zet de deur open voor misbruiken”, luidt het bij ondernemersorganisatie Unizo.

De Coninck heeft begrip voor de onrust bij de werkgevers. “Zij zijn waarschijnlijk ongerust, onder meer voor bedrog”, aldus nog de minister. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content