Werklastmeting bij ambtenaren fiscus

© Belga

De fiscus is van plan een zogenaamde werklastmeting bij haar eigen ambtenaren uit te voeren. De bedoeling is te analyseren in welke afdelingen respectievelijk te veel, net genoeg of te weinig uren worden geklopt.

Op basis daarvan kan geschoven worden met de 30.000 ambtenaren die bij Financiën werken. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Aan de basis van de beslissing om een dergelijke meting uit te voeren ligt een studie van de consultant Deloitte van eind vorig jaar. Daaruit blijkt dat ondernemingen in ons land geenszins gelijk zijn voor de fiscus. In Roeselare bijvoorbeeld heeft een onderneming 7 procent kans op een controle, in Nijvel is dat amper 1 procent. Niet alleen de controlekans verschilt, ook de duurtijd en de resultaten van de controles blijken ongelijk.

Volgens de studie – die uitgevoerd werd in opdracht van Carl Devlies (CD&V), de staatssecretaris voor de Coördinatie van de Strijd tegen de Fraude – worden het personeel van de fiscus en de dossiers niet genoeg gespreid. Daardoor beschikken controlediensten in de ene regio over veel en in andere regio’s over weinig personeel.

In opvolging van de studie van Deloitte zal Financiën een externe firma aanstellen die de werklast moet meten. De uiteindelijke bedoeling is de prestaties beter te verdelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content