Werkgeversfederatie Voka trekt met enquête naar de formateur: hoge loonkosten blijven grootste zorg

Voka-Topman Hans Maertens | Foto: Belga © Voka-CEO Hans Maertens

Vlaamse ondernemingen blijven somber gestemd over de toekomst, zo blijkt uit een enquête van werkgeversfederatie Voka. De resultaten van de enquête worden woensdag voorgesteld aan de Vlaamse formateur, met onder meer de vraag tot diepgaande hervormingen om de economie te versterken, en geen extra fiscale of administratieve lasten door te voeren.

De rondvraag gebeurde bij 700 bedrijfsleiders in Vlaanderen. De helft schat het economische klimaat ‘negatief’ tot ‘zeer negatief’ in, zegt Voka. Slechts 13 procent heeft een positieve kijk op de huidige situatie. Voor het komende jaar verwacht 34 procent een verslechtering en 21 procent een verbetering.

Hogere loonkosten is voor 57 procent van de bevraagde ondernemers de belangrijkste zorg, gevolgd door moeilijkheden om personeel te vinden (52 procent) en gebrek aan vraag (47 procent).  

Herstructurering

“De uitdagingen op het gebied van loonkosten, personeel en regelgeving blijven prominent aanwezig. Specifiek in de industrie kampen bedrijven met een verminderde vraag: bij meer dan de helft liggen de orders onder het normale niveau”, aldus de Vlaamse werkgeversfederatie.

Voor de volgende zes maanden verwacht een op de vier een verdere daling van de orders. Zo’n 14 procent van de bedrijven overweegt een herstructurering. Een kwart zal zijn investeringen de volgende twee jaar verlagen.

Voka heeft een lijst klaar met eisen voor de onderhandelaars van een nieuwe regering (Vlaams en federaal 2×5 prioriteiten).

Zo vraagt de werkgeversfederatie voor Vlaanderen onder meer een ‘coördinerende Vlaamse industrieminister’ en een hervorming van de VDAB. In het onderwijs pleit Voka om te schrappen in het aantal (te kleine) richtingen en anderzijds leerlingen beter te oriënteren via ‘talentcenters in heel Vlaanderen’. Vergunningsprocedures moeten sneller en rechtszekerder, klinkt het.

Geen nieuwe belastingen

Federaal wil Voka dat er bespaard en hervormd wordt: ‘Geen nieuwe belastingen’. Ook de RSZ-bijdrage voor werkgevers moet geplafonneerd worden en er mag niet geraakt worden aan de fiscale voordelen voor R&D en voor ploegenarbeid, vindt Voka. Een klassieker: de regering moet de automatische loonindexering ‘grondig bijsturen of afschaffen’.

Daarnaast vragen de werkgevers om de werkloosheidsuitkeringen te beperken tot maximaal 2 jaar en langdurig zieken sneller te begeleiden naar werk. Inzake energiebeleid vraagt Voka om de levensduur van de jongste kerncentrales met 20 jaar te verlengen en de ‘energienorm’ toe te passen, zodat de prijzen competitief worden met de buurlanden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content