Werkgevers willen niet meer onderhandelen over loonakkoord

© belga

De werkgeverorganisaties in ons land zijn niet van plan opnieuw te onderhandelen over het interprofessioneel akkoord IPA.

De werkgevers maakten hun beslissing maandag bekend na een ontmoeting met premier Yves Leterme waar het bemiddelingsvoorstel van de regering werd besproken.

“De regering is nu aan zet. Die moet nu haar verantwoordelijkheid nemen”, verklaarde Pieter Timmermans, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt zei niet van zinnens te zijn opnieuw te onderhandelen.

Een positief element – voor de werkgevers – in het bemiddelingsvoorstel voor een interprofessioneel akkoord is dat de loonnorm van maximaal 0,3 procent wordt behouden. Dat geldt ook voor de drempel voor de komende sociale verkiezingen, die ongewijzigd blijft.

De werkgevers blijken er wel moeite mee te hebben dat de studie naar de index vervalt in het bemiddelingsvoorstel. Volgens VBO en Unizo komt dat dossier vroeg of laat onvermijdelijk aan de orde in het Europees parlement.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka kent geen genade voor het bemiddelingsvoorstel van de ontslagnemende regering. Voka noemt het voorstel “een compromis van een compromis”. Bovendien wordt de concurrentiepositie van de Vlaamse industrie door de afspraken rond loonvorming verder ondermijnd, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content