Werkgevers en bankensector slaan alarm over tobintaks
Werkgeversorganisatie VBO en Febelfin en Assuralia, de federaties voor respectievelijk de banken en verzekeringen, hebben woensdag elk afzonderlijk gewaarschuwd voor de taks op financiële transacties (FTT), de zogenaamde tobintaks.
Al ruim drie jaar praten België, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Portugal, Slovakije, Slovenië en Spanje over de invoering van de taks op financiële transacties.
Met de transactietaks willen bepaalde landen de bijdrage van de financiële sector verhogen en de financiële stabiliteit bevorderen door speculatie te ontmoedigen. Maar kort na het voorstel kwam er ook kritiek. Zo lieten onder meer de Britten en Nederlanders optekenen dat een belasting op financiële transacties zou leiden tot een kapitaalvlucht naar landen waar de belasting niet van toepassing is, buiten Europa bijvoorbeeld.
In oktober van dit jaar maakte de bevoegde Europees Commissaris Pierre Moscovici plots bekend dat er ‘belangrijke vooruitgang’ was geboekt. De bedoeling is om tegen het jaareinde een voorstel klaar te hebben, de taks zou dan in 2018 in tien Europese lidstaten kunnen ingevoerd worden.
Werkgevers vragen uitstel
België moet begin december kleur bekennen, maar werkgeversorganisatie VBO vraagt dringend uitstel, minstens tot na de brexit.
Het VBO vraagt om uitstel van de financiële transactietaks, die een negatieve impact zal hebben op de onze economie: https://t.co/aFh5u42xx1
— VBO-FEB (@VBOFEB) November 23, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De tobintaks zou immers schade aanrichten aan de Belgische economie, luidt het. “België dreigt zichzelf hiermee in de voet te schieten. Dit zal de concurrentiekracht van ons land opnieuw aantasten en de kosten van ondernemen alsook voor de dekking van financiële en commerciële risico’s aanzienlijk verhogen”.
Het VBO ziet ook een budgettaire impact, ‘die in strijd is met het regeerakkoord’. In het voorstel zoals het nu op de Europese onderhandelingstafel ligt, zouden niet alleen de speculatieve activiteiten worden geviseerd, maar ook de gezonde activiteiten die onderdeel uitmaken van goed risicobeheer door banken en verzekeraars, zo luidt het. De taks dreigt dan ook een negatieve impact te hebben op de financiering van ondernemingen en particulieren, meer bepaald bij hypothecaire kredieten, vreest Febelfin.
‘Nefaste gevolgen’
Volgens Assuralia dreigen de slachtoffers van ongevallen, de verzekerden en de pensioenvoorzieningen de rekening te moeten betalen. “De beleggingen die verzekeringsondernemingen doen met betrekking tot hun technische voorzieningen horen toe aan de slachtoffers van ongevallen, om ze zolang als nodig schadeloos te stellen, langetermijnspaarders uit te betalen en pensioenen uit te keren. Het onderwerpen van de verzekeraars aan de tobintaks zal nefaste gevolgen hebben voor de beleggingen gedaan in het kader van groepsverzekeringen, pensioensparen, langetermijnsparen alsook de wettelijke pensioenen voor via een verzekeraar verzekerde lokale entiteiten”. De taks dreigt ook een negatief effect op Brussel als financieel centrum te hebben, vreest zowel VBO als Febelfin.
Intention to arrange for introduction in BE of Financial Transaction Tax in post-Brexit era poses a serious problem https://t.co/DEy45QbWuT
— Febelfin (@Febelfin) November 23, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“Het vooruitzicht van de taks weegt nu al op de aantrekkelijkheid van Brussel om investeringen aan te trekken”, luidt het. “Meer nog, er dreigt zelfs een delokalisatie van bankactiviteiten naar landen die deze taks niet zullen invoeren, zoals Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk”.
Febelfin wil dat België zich distantieert van het huidige Europese voorstel. Het VBO wil dan weer zo snel mogelijk overleg. Assuralia vraagt dat de verzekeringsondernemingen zouden worden vrijgesteld van de taks voor wat hun technische voorzieningen betreft.
De tobintaks werd ruim veertig jaar geleden bedacht door de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar James Tobin. Tobin wilde via een taks op financiële transacties onder meer de volatiliteit op de financiële markten afremmen.
(Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier