‘We focussen op het behoud van de index’
De vakbonden staken maandag niet alleen tegen de besparingsmaatregelen van de regering-Di Rupo. Ze willen ook vermijden dat straks aan de index wordt geraakt, zegt Jan Vercamst, voorzitter het ACLVB.
“We zijn door de regering aan het lijntje gehouden”, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vorige week nog. Er vindt weliswaar overleg met de regering plaats om de sociaaleconomische maatregelen bij te sturen maar er is volgens de vakbonden enkel ruimte om te morrelen in de marge.
“Maar we willen meer uit het overleg halen,” zegt Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB, “Er moet worden ingezet op werkgelegenheidsgroei met kwalitatieve jobs. En de koopkracht moet bewaard blijven. Want ondertussen waart het spook van het overslaan van een indexaanpassing rond.”
“We weten dat de Nationale Bank binnen een week of twee op de proppen komt met een studie over de index. Het is zeer verleidelijk voor de regering om een indexaanpassing over te slaan.”
“Ik heb de cijfers in Trends gelezen: 1,4 miljard voor ambtenaren en sociale uitkeringen is rap gevonden. Neem daar een indexsprong in de privésector bij en de begrotingsoperatie voor 2012 is bijna gerealiseerd. Wij waren niet zo happig om te staken, maar de boodschap van de leden is duidelijk: een tijdelijke bevriezing van de lonen kunnen wij niet aanvaarden.”
TRENDS : Het overslaan van een indexaanpassing staat niet in het regeerakkoord. JAN VERCAMST. “Is het daarom geen optie? Dat geloof ik niet. Het is een gemakkelijke manier om op korte tijd het tekort in de begroting dicht te rijden. Het zal gebeuren op de rug van werknemers, ambtenaren en sociaal verzekerden. Wij moeten een signaal geven aan de regering. Wij leggen bij de staking de focus op het behoud van de index.”
De jongste algemene staking dateert van 2005. Toen werd actie gevoerd tegen het Generatiepact. Het pact werd toch uitgevoerd, net als het Globaal Plan in 1993 dat de vakbonden ook geprobeerd hebben tegen te houden met een algemene staking.
VERCAMST. “Dat klopt. Maar het laatste wat we willen afgeven, is de index. Sommige mensen denken: een indexaanpassing overslaan is ook maar één keer 2 procent loonsverhoging die niet wordt doorgevoerd. Wij hebben berekend wat zo’n maatregel voor het loon tijdens een carrière betekent. Voor een jonge werknemer is dat een hele som. Een aanpassing van 2 procent niet doorvoeren op bijvoorbeeld een brutojaarloon van 27.940 euro, betekent voor een dertigjarige dat hij aan het einde van zijn loopbaan 27.937 euro minder verdiend zal hebben. Daar wordt niet bij stilgestaan. Een maatregel zoals de notionele-intrestaftrek kost de burger ook al gauw 600 euro per jaar. En dan heb ik het nog niet over de armoede die nog dreigt toe te nemen. 15 procent van de Belgen leeft onder de armoedegrens, 22 procent van de kinderen tussen 0 en 2 jaar leeft in armoede.” (AM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier