Bert Lauwers

Waar blijft het statiegeld op grote en kleine plastic flessen?

Bert Lauwers redacteur bij Trends

Vervuilers zijn hardleers, dus waar blijft het statiegeld op grote en kleine plastic flessen? Dat vraagt Trends-redacteur Bert Lauwers zich af.

Het Europees Parlement heeft een verbod goedgekeurd op het gros van wegwerpplastic. Nu nog de lidstaten doen volgen, en we kunnen opgelucht ademhalen? Absoluut niet. Dit is een pyrrusoverwinning voor het milieu, gemorrel in de marge, een druppel op de hete plaat in de strijd tegen plastic in de oceanen.

Goed dat Europa voor de eigen deur begint te vegen, maar het blijft dweilen met de kraan open. Plastic vervuiling van de oceanen is out of control. Zo belandt vooral in Azië plastic massaal in zee doordat het wordt gedumpt in stortplaatsen aan kustgebieden, en dat afval wordt gebruikt om land te herwinnen. En verloren of kapotte visnetten zorgen voor ruim een kwart van alle plastic in zee. Of dacht u echt dat vooral die flinterdunne plastic zakjes en rietjes verantwoordelijk zijn voor de 5 à 12,5 miljoen ton plastic die elk jaar in de oceanen belandt?

Waar blijft het statiegeld op grote en kleine plastic flessen?

Maar goed, de nieuwe Europese maatregelen hebben de verdienste dat ze onze bewustwording in het omgaan met plastic een zetje geven. En hopelijk leidt dit er ook toe dat buren als Groot-Brittannië en Frankrijk eindelijk hun recyclagepercentages optrekken.

Helaas ontbreekt in dit debat nog altijd de noodzakelijke sense of urgency. Het sleept allemaal veel te lang aan. Kudos voor zo’n fel gemediatiseerd initiatief als The Ocean Cleanup van de idealistische Nederlander Boyan Slat, die met een drijvende dam de plastic soep in de oceanen te lijf wil gaan. Maar veel belangrijker is dat de kraan aan land meteen dicht gaat om te vermijden dat nog meer plastic in de oceanen glijdt. Dat betekent niet alleen het gebruik van wegwerpplastic torpederen, maar het ook maximaal verzamelen en recycleren, ook in ons land. Vervuilers zijn evenwel hardleers, dus waar blijft het statiegeld op grote en kleine plastic flessen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content