VS: grootste bedrijven ‘hebben 2.100 miljard dollar winst in belastingparadijzen uitgezet’

De omslag van de studie over belastingontwijking in de VS © /

De 500 grootste Amerikaanse bedrijven hebben samen voor 2.100 miljard dollar winst (1.890 miljard euro) in belastingparadijzen ondergebracht. Als ze wel normaal belastingen zouden betalen, zou de VS-schatkist ineens 620 miljard dollar (558 miljard euro) rijker zijn.

Dat stelt een studie van twee linkse ngo’s, Citizens for Tax Justice en US Public Research Group Education Fund.

Volgens de studie maken bijna drie kwart (72 procent) van de bedrijven die in de Fortune 500 (van grootste bedrijven) zijn opgenomen, gebruik van belastingparadijzen, waar ze filialen hebben waarin ze hun in de VS geboekte winsten, of een deel van die winsten, onderbrengen. Dat zijn niet alleen de bekende belastingparadijzen, zoals Bermuda en Luxemburg, maar ook Ierland en Nederland. Zo’n 60 procent van de top 500 heeft een rekening op de Kaaimaneilanden of op Bermuda.

De ngo’s baseren hun cijfers, zeggen ze, op officiële aangiftes van de bedrijven zelf.

Apple heeft voor 181,1 miljard dollar winst naar drie belastingparadijzen overgeheveld, en is daarmee de grootste ontwijker van belastingen. Volgens de huidige regels zou het bedrijf 59,2 miljard aan belastingen moeten betalen als het dat geld terugbrengt naar de VS.

90 miljard per jaar ontdoken

Conglomeraat General Electric heeft 119 miljard ondergebracht in 18 belastingparadijzen. Microsoft komt op de derde plaats met 108,3 miljard dollar in vijf belastingparadijzen . Farmaceutisch bedrijf Pfizer heeft voor 74 miljard in het buitenland ondergebracht. Nike komt op 8,2 miljard dollar.

Dertig topbedrijven nemen ongeveer 2 derde van de 2.100 miljard voor hun rekening.

De 358 bedrijven uit de Fortune 500 met in het buitenland uitgezette winst hebben samen 7.622 onderafdelingen in belastingparadijzen.

Volgens de ngo’s betalen de bedrijven op hun in het buitenland ondergebrachte winst gemiddeld 6 procent belastingen daar waar dat in de VS 35 procent zou zijn.

Als de praktijk vanaf nu gestopt zou worden, terwijl de 2.100 miljard dollar blijven in de paradijzen waar ze zijn, zou de Amerikaanse fiscus volgens de studie jaarlijks 90 miljard meerinkomsten boeken.

Het geval van de Kaaimaneilanden is volgens de studie typisch. Amerikaanse bedrijven beweren dat ze er 51 miljard dollar winst per jaar boeken, terwijl het BNP van de eilanden 3 miljard dollar bedraagt…

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content