Vrijhandelsakkoord tussen EU en Canada
De Europese Unie en Canada hebben de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord afgerond. Het eerste vrijhandelsakkoord met een industriële grootmacht zou vanaf 2016 in werking moeten kunnen treden.
De politieke leiders van de Europese Unie en Canada hebben op een top in Canada de afronding van de onderhandelingen over een ambitieus vrijhandelsakkoord gevierd. De Europese leiders toonden zich ervan overtuigd dat het akkoord, dat bij sociaaldemocraten in landen als Duitsland en België op stevige weerstand stuit, tegen 2016 in werking kan treden.
Eerste met industriële grootmacht
Het vrijhandelsakkoord met Canada staat te boek als het eerste vrijhandelsakkoord met een industriële grootmacht en één van de meest ambitieuze overeenkomsten waarover de Europese Unie ooit onderhandeld heeft. Het eindresultaat na vijf jaren van onderhandelingen zou de handel in goederen en diensten tussen Europa en Canada met een kwart kunnen doen toenemen.
Bescherming privé-investeerders
De voorbije dagen maakten onder meer de Europese vakbonden en de Duitse sociaaldemocratische coalitiepartij voorbehoud bij het akkoord. Voornamelijk tegen het regime voor de bescherming van privé-investeerders, die een arbitragemechanisme kunnen aanwenden om op te treden tegen overheidsbeslissingen die hun belangen ondermijnen. Dergelijke formules geven ook aanleiding tot hevige polemieken over de vrijhandelsgesprekken met de Verenigde Staten.
Steun alle lidstaten
Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy toonden zich in Ottawa echter overtuigd dat het akkoord met Canada tegen 2016 in werking kan treden. De gemeenschappelijke verklaring waarin het akkoord wordt begroet, geniet de steun van alle lidstaten, beklemtoonden ze. Barroso merkte ook op dat Duitsland als grootste economie en exporteur van Europa het meest zal profiteren van het akkoord.
De lidstaten en het Europees Parlement moeten de tekst nog goedkeuren. Kort voor aanvang publiceerde de Europese Commissie de circa 1.600 bladzijden van het akkoord. (Belga/WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier