VREG overweegt verder uitstel capaciteitstarief

Eerder had ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangestuurd op uitstel. © Belga Image

De Vlaamse energieregulator VREG overweegt de invoering van het nieuwe capaciteitstarief voor elektriciteit opnieuw uit te stellen, naar 1 januari 2023. Dat heeft de regulator maandag bekendgemaakt.

Zowel netbeheerder Fluvius als de federatie van energiebedrijven Febeg had om uitstel gevraagd. Er zou onvoldoende tijd zijn om het nieuwe tarief uitvoerig te testen, waardoor ze geen betrouwbare invoering kunnen garanderen.

De VREG gaat nu een publieke raadpleging organiseren, om de invoering van het nieuwe tarief ‘een laatste keer’ uit te stellen naar 1 januari 2023. ‘We neigen om op het verzoek in te gaan’, aldus een woordvoerster van de regulator. De VREG betreurt het voorstel tot uitstel, maar wil niet het risico nemen dat de goede marktwerking en correctie facturatie in het gedrang komen. Eerder had ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangestuurd op uitstel. Maar de regulator stelt dat er geen politieke druk aan het uitstel te pas is gekomen.

Het capaciteitstarief dat de VREG wil invoeren, berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet op een andere manier. De nettarieven zouden in de toekomst niet meer volledig berekend worden op basis van de afgenomen hoeveelheid elektriciteit, maar wel grotendeels op basis van het piekverbruik.

Het capaciteitstarief ligt politiek gevoelig, zeker in tijden van hoge energieprijzen. Voor sommige afnemers – in het bijzonder kleine gebruikers – zou de jaarfactuur immers kunnen toenemen.

Het is overigens de tweede maal dat het tarief wordt uitgesteld. Oorspronkelijk was het de bedoeling het capaciteitstarief op 1 januari 2022 in te voeren. Netbeheerder Fluvius riskeert boetes als het 1 januari 2023 niet zou halen. Die kunnen oplopen tot maximum 6 miljoen euro.

Partner Content