Voorlopig geen akkoord over opkopen obligaties door Europees noodfonds

© belga

Er zou op dit moment geen sprake zijn van een plan om schuldpapier van noodlijdende eurolanden door het EFSF-noodfonds te laten opkopen.

Het opkopen van obligaties door het Europese noodfonds EFSF is ‘financiële paracetamol’. Zo luidt de reactie van een woordvoerder van de Europese Commissie op de geruchten als zou er een akkoord in de maak zijn om via de aankoop van staatsobligaties de rentedruk op Spanje en Italië te verlichten.

Volgens bepaalde media zouden de Europese leiders namelijk ernstig overwegen om het EFSF-noodfonds de mogelijkheid te bieden obligaties van noodlijdende eurolanden op te kopen. Dat zou meteen ook de eerste keer zijn dat het EFSF een dergelijke ingreep zou doen.

Maar tot nader order blijkt daar geen sprake van te zijn, aldus de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. Al is de woordvoerder wel op de hoogte van verzoeken in die richting, toch mag een dergelijke operatie volgens hem in geen geval een alternatief bieden voor begrotingsdiscipline en structurele hervormingen. De oorzaken van de onrust op de financiële markten zouden er met andere woorden niet door verdwijnen.

Bovendien is het opkopen van staatsobligaties door het noodfonds aan een aantal voorwaarden onderworpen. Om te beginnen moet de Europese Centrale Bank (ECB) uitvlooien of er uitzonderlijke financiële omstandigheden en risico’s voor de financiële stabiliteit bestaan. Daarnaast mogen de banken van het land in kwestie in geen geval met solventieproblemen kampen, en moet het noodlijdende land instemmen met hervormingen en scherper Europees toezicht.

Naar verluidt zou Italië – geplaagd door een hoge rentedruk – aandringen om soepeler regels voor de aankoop van obligaties door het noodfonds toe te passen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content