Voka West-Vlaanderen geeft regeringen een wake-up call
“Er is vooruitgang geboekt en er zijn doorbraken gerealiseerd, maar het moet meer zijn.” Dat zei Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen donderdag in Brugge.
De werkgeversorganisatie maakte een jaar na de “moeder der verkiezingen” de balans op.
Voka was bijna een jaar geleden opgezet met het federale en Vlaamse regeerakkoord, omdat heel wat bezorgdheden werden opgenomen. Maar een jaar na de verkiezingen is Voka in een aantal dossiers teleurgesteld. “We zijn nog maar een jaar ver in de legislatuur, maar het is in het begin dat de bouwstenen worden gelegd”, aldus Hans Maertens, directeur-generaal bij Voka.
A11 voorbeelddossier
Die bouwstenen mogen letterlijk geïnterpreteerd worden want vooral over mobiliteit en infrastructuur maakt Voka zich zorgen. “Zo is het dossier N8 een halve eeuw teruggeslagen. Studies zijn nodig, maar ooit moeten knopen doorgehakt worden”, aldus Patrice Bakeroot, directeur belangenbehartiging. “Ook rond de R8 in Kortrijk, de aansluiting A19 en R8, de ring rond Tielt en Diksmuide moet dringend vooruitgang geboekt worden en ook op het terrein van de grenspost in Rekkem mag twee decennia na het openstellen van de landsgrenzen wel iets gebeuren.”
Over de A11, de verbinding tussen Brugge en Knokke, is Voka wel positief. “Dat moet dienen als een voorbeelddossier.” Voka hamert ook op de verwezenlijking van het sluizenproject Ship in Zeebrugge. “Dat er weinig geld is begrijpen we, maar er is blijkbaar wel geld voor andere havens en regio’s”, klinkt het.
Vooruitgang onderwijs
Ook het project Vlaamse Baaien moet vorm krijgen, vooral om binnenvaart op zee te realiseren. “Misschien is het een optie om een taskforce op te richten, bijvoorbeeld onder leiding van de provinciegouverneur”, aldus Maertens.
Niet alles is negatief. Zo ziet Voka dat er heel wat vooruitgang is geboekt op het vlak van onderwijs. “De Technische Universitaire Alliantie krijgt vorm, het technische onderwijs wordt opgewaardeerd en heel wat onderzoekscentra werden opgericht. We streven wel nog naar bijkomende opleidingen voor volwassen en volwaardige masteropleidingen in de provincie”, aldus Maertens.
“We zijn nog vroeg in de legislatuur, maar nu al manen we de regeringen aan om een of twee tandjes bij te steken. Het moet meer zijn”, besluit Maertens. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier