Voka vraagt staatshervorming en eerlijke fiscaliteit

© belga

Een staatshervorming met een ingrijpende hervorming van de financieringswet en een fiscale responsabilisering van de regio’s. Het zijn een paar eisen van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka in zijn verkiezingsmemorandum 2010.

Daarnaast vraagt Voka ook een eerlijke fiscaliteit die investeringen bevordert en dus moet de fiscale druk omlaag. Voorts pleit Voka voor een nieuw loopbaanmodel richting flexizekerheid. Concreet denkt het aan een rugzakje, een systeem van tijd- en loonsparen met een individuele en meeneembare spaarrekening voor elke werknemer. Ten slotte moet het pensioenstelsel hervormd worden met een verdere uitbouw van het aanvullend pensioen en een heroriëntering van het ambtenarenpensioen richting werknemerpensioen.

Opvallend is dat de Voka-eisen identiek dezelfde zijn als bij de verkiezingen van 2007. Het verkiezingsmemorandum is herdrukt als een tweede, “geheel niet herziene uitgave.” “De fundamentele problemen in ons land zijn niet veranderd, de situatie is nog een pak erger geworden,”zegt gedelegeerd bestuurder Peter Leyman. “De federale overheid moet nu dringend werk maken van de eisen die wij in 2007 naar voor schoven.”

De werkgeversorganisatie betreurt dat er de voorbije jaren op geen enkele manier werk is gemaakt van de voorstellen. “Want ondertussen is de wereldwijde economische omgeving in sneltempo geëvolueerd. En sinds bijna twee jaar worden we geconfronteerd met de zwaarste financiële en economische crisis sinds de jaren ’30. Gevolg: de cijfers zijn nog veel slechter geworden dan in 2007,” zegt Leyman. “De totale schuld van de overheid bedraagt alweer meer dan 100 procent van het bbp (bruto binnenlands product). Dit betekent dat alle saneringsinspanningen van de voorbije 20 jaar zullen moeten overgedaan worden,” verduidelijkt hij.

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content