Vlaamse regering wil kmo’s in moeilijkheden bijstaan

© Belga

De Vlaamse regering wil kmo’s die het moeilijk hebben, proactief opsporen en bijstaan. Ze trekt daarvoor 5 miljoen euro uit.

De Vlaamse regering wil kmo’s die het moeilijk hebben, proactief opsporen en bijstaan. Ze trekt daarvoor 5 miljoen euro uit, zo staat in De Morgen. Er bestaan al ondersteuningsprogramma’s, maar die hebben slechts een beperkt succes. Ondernemers stappen blijkbaar niet makkelijk naar de overheid als het water hen aan de lippen staat, aldus de krant.

In het nieuwe plan zullen het de werkgeversorganisaties zijn die actief bedrijven in moeilijkheden opsporen. Via een scan zullen bij die bedrijven de problemen in kaart worden gebracht en zal worden bekeken welk eerstelijnsadvies mogelijk is. Blijkt een doorstart onmogelijk, dan wordt onderzocht hoe het bedrijf kan worden stopgezet, overgelaten of vereffend. Als de onderneming wel nog voldoende veerkracht heeft, kan een doorstartplan worden uitgewerkt.

De kmo’s die zo’n plan willen laten opstellen, zullen daar 75 procent subsidie voor kunnen krijgen. De bedoeling is enkele honderden bedrijven te bereiken.

“De cijfers spreken voor zich. De situatie is zeer ernstig”, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die ook Vlaams minister van Economie is. Zo zal dit jaar de kaap van 5.000 Vlaamse faillissementen worden gerond. “En in 2013 wordt het waarschijnlijk nog erger.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content