‘Verwacht van de ECB geen grof geschut tegen het deflatiegevaar’
De eurozone lijkt stilaan af te stevenen op een periode van deflatie. Donderdag maakt de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentebesluit bekend. Tijd om in te grijpen? Volgens Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk, blijft het dit keer allicht bij verbaal geweld van ECB-voorzitter Mario Draghi.
België staat op de rand van deflatie. De inflatie kwam in augustus nog amper boven nul uit. Ook elders in de eurozone loert het deflatiegevaar om de hoek. De ECB streeft ernaar de inflatie net onder 2 procent te houden. Daar blijft de eurozone ver onder. De maatregelen die Draghi doorgevoerd heeft om de inflatie hoger te tillen, hebben weinig tot niets uitgehaald. Wordt het dan geen tijd om het grof geschut boven te halen? We vragen het aan Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.
Zal de ECB donderdag ingrijpen?
Danny Reweghs:“Ik verwacht enkel wat ‘verbaal geweld’. En dat Draghi beklemtoont dat de ECB zal blijven ageren tegen recessie en deflatie, dat TLTRO van start is gegaan en dat de ECB de resultaten daarvan afwacht. Mocht de situatie in Duitsland snel verslechteren – in het geval van een recessie bijvoorbeeld – dan zwicht de ECB mogelijk wel en neemt ze ‘nieuwe’ maatregelen.”
Kan de ECB de rente – die nu op 0,15 procent staat – negatief maken? En wat gebeurt er dan?
Danny Reweghs: “In theorie kan ze inderdaad gaan voor een negatieve rente om de spaarders aan te zetten of haast te verplichten geld uit te gaan geven. Daar zijn in de (recente) geschiedenis een aantal voorbeelden van, vooral in Scandinavië. Maar die waren weinig succesvol. Het grote gevaar is dat de klanten hun deposito’s deels opvragen en het geld weer thuis oppotten. De kans dat de ECB de basisrente negatief maakt, is dus zeer klein tot onbestaande. Dat zou de stabiliteit van het banksysteem kunnen aantasten.”
Moet de ECB – zoals de Fed in de VS – overgaan tot kwantitatieve versoepeling (QE) door het opkopen van obligaties?
Danny Reweghs: “Dat is uiteraard een veel valabeler denkspoor in de strijd tegen deflatie. De ECB is de enige grote westerse centrale bank die zich nog niet tot kwantitatieve versoepeling heeft laten verleiden. Federal Reserve, Bank of England, Bank of Japan hebben dat wel gedaan of doen het nog steeds overvloedig. Voor de Bundesbank blijft het echter een teer punt omdat het geen orthodoxe manier van monetaire politiek is. Al heeft Draghi tijdens de meeting in Jackson Hole wel de opening gemaakt. Toch zou het een grote verrassing zijn mocht de ECB morgen al kwantitatieve versoepeling aankondigen. De vorige maatregel uit juni (TLTRO) is pas sinds begin september van start gegaan. Wellicht wacht de ECB eerst het resultaat af van die nieuwe injectie van honderden miljarden bij de Europese banken, met meer restricties, zodat er meer kans is dat het geld naar de reële economie gaat.
Is een Japans doemscenario van een lange periode van deflatie mogelijk in de eurozone?
Danny Reweghs: ‘Dat scenario mogen we nog steeds niet uitsluiten voor de eurozone. We zien ook bij ons dat elke economische heropleving van korte duur is en dat het recessiegevaar om de hoek blijft loeren. Italië, de derde grootste economie van de eurozone, heeft er overigens al weer last van. Het ontbreken van economische groei verhoogt uiteraard de kans op deflatie. Het vermijden van het Japan-scenario vereist overigens meer dan een uiterst soepele monetaire politiek. Ook (politieke) hervormingen van de economie zoals arbeidsmarkt, pensioenen,… om het groeipotentieel opnieuw te verhogen en de kansen op deflatie te verminderen, zijn aan de orde.’ (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier