VBO: ‘Brexit wake-upcall voor Europese politici en beleidsmakers’

Pieter Timmermans (topman VBO) © belga

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt dat politici actie moeten ondernemen om de steun voor het Europese integratieproject herop te bouwen. Dat zegt de grootste werkgeversfederatie van België in een rapport over de brexit.

Op 23 juni is het precies twee jaar dat de Britten in een volksraadpleging kozen voor een uitstap uit de Europese Unie. Moeilijke onderhandelingen volgden. Het VBO hoopt dat de handel met de Britten zo vlot mogelijk kan blijven lopen, zonder belemmeringen.

De werkgeversorganisatie wijst op de ‘niet te onderschatten impact’ van de brexit op de Belgische economie. “Van alle lidstaten van de EU bevindt België zich in de kopgroep van landen die het zwaarst getroffen worden door de brexit”, luidt het. Het Verenigd Koninkrijk blijft met 9 procent van het totale aantal uitgevoerde goederen vanuit België namelijk een belangrijke klant voor de Belgische export.

Volgens de werkgeversorganisatie moet een ‘cliff-edge brexit’ – de afwezigheid van een akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 – in ieder geval worden vermeden.

“Voor de Belgische ondernemingen is het van bijzonder belang dat we een zo diep en breed mogelijk partnership met de Britten behouden voor goederen en diensten, waarbij tegelijk ook de goede werking van de interne markt wordt gegarandeerd”, stelt het VBO.

De werkgeversorganisatie pleit voor ‘a proper brexit’ in de betekenis van een ‘gepaste’ brexit. Dat vereist dat ‘we precies weten wat onze partners aan de andere kant van het Kanaal concreet verwachten van de toekomstige relatie’.

VBO-topman Pieter Timmermans is van oordeel dat de brexit een ‘wake-upcall’ moet zijn voor de Europese politici en beleidsmakers. “Ze moeten zich de vraag durven te stellen hoe het zo ver is kunnen komen en acties ondernemen om de steun voor het Europese integratieproject herop te bouwen”, stelt hij donderdag voor de start van een debat bij het VBO tussen verschillende Belgische europarlementsleden.

Meer toelichting vindt u in de VBO-studie ‘Brexit: scheiden doet lijden’

Partner Content