Van Rompuy wil meer groei en meer besparen

© belga

Om het Europese sociale model en onze welvaart te bewaren, moet de economische groei in Europa verdubbelen en moeten de lidstaten, waaronder ook België, durven te bezuinigen. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy woensdag tijdens een speech in het Vlaams parlement verklaard.

In zijn toespraak, getiteld “Geen monetaire Unie zonder economische/politieke Unie”, ging Van Rompuy woensdag onder meer in op het belang van de euro tijdens de financiële crisis. “Ik durf niet zeggen waar we zonder de euro zouden geëindigd zijn”, klonk het.

In ieder geval heeft de nasleep van de financiële crisis een aantal “zwakke punten” in Europa blootgelegd. Die zwakke punten hebben geleid tot de Griekse crisis en de moeilijkheden rond de euro. “Dit mag nooit meer gebeuren”, benadrukte de Europese president.

Om een herhaling te vermijden, zijn volgens Van Rompuy strengere regels nodig en moet er meer “preventief en correctief” worden opgetreden. Begrotingsplannen moeten beter opgevolgd worden en lidstaten moeten strenger aangepakt worden als de begrotingsdoelstellingen niet gehaald worden.

Om onze welvaart te beschermen moet Europa werk maken van een grotere economische groei. “Nu is de groei op lange termijn 1 procent. Dat is onvoldoende om ons sociaal model te handhaven. De groei moet verdubbelen.” Tegelijk moeten de lidstaten durven bezuinigen. Critici vrezen dat die besparingen de economische groei zullen afremmen, maar volgens Van Rompuy is dat niet noodzakelijk zo. Het niet aanpakken van de tekorten zou volgens hem een nog veel negatievere impact hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content