Van Rompuy kondigt extra top over groei en werkgelegenheid aan

© belga

Herman Van Rompuy kondigt een extra Europese top aan die gewijd wordt aan economische groei en werkgelegenheid.

De extra Europese top vindt plaats op woensdag 23 mei, blijkt uit een bericht van Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy op Twitter.

De eerstvolgende formele Europese top was aanvankelijk gepland op 28 en 29 juni, maar de escalerende Griekse crisis en de ontspoorde Spaanse begroting hebben de Europese leiders gedwongen vroeger om de tafel te zitten.

De bijeenkomst van de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie (EU) komt er overigens na de toenemende kritiek op het strikte begrotingspact waarmee de Duitse bondskanselier Merkel de druk op begrotingszondaars opvoert.

De nieuwe Franse president, François Hollande, uitte eerder al kritiek op de strenge saneringsmaatregelen die de Europese lidstaten opgelegd krijgen. Volgens Hollande moeten de Europese bewindslui in de eerste plaats meer inspanningen doen om de economische groei aan te zwengelen.

Hollande wil een groeiluik aan het bestaande begrotingspact koppelen. Bondskanselier Merkel liet maandag alvast weten dat er niet opnieuw kan worden onderhandeld over het huidige begrotingspact. Het pact blijft dus tot nader order op Duitse leest geschoeid. José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwt er dinsdag voor dat een strenge begrotingspolitiek onontbeerlijk blijft.

Het is de bedoeling dat de premiers en presidenten tijdens de top van 23 mei de verschillende maatregelen om de groei en de werkgelegenheid te bevorderen tegen het licht houden, maar het is verre van zeker of er effectief nieuwe initiatieven of beslissingen worden genomen.

De blikvanger op de top wordt ongetwijfeld François Hollande. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content