Van Overtveldt verleent vaker gratie aan belastingzondaars

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft vorig jaar in 301 dossiers gebruikgemaakt van zijn ‘genaderecht’ om belastingboetes en belastingverhogingen kwijt te schelden. Dat is het hoogste aantal in jaren.

Dat schrijft De Tijd.

In twee op de drie gevallen (257) werden de boetes en verhogingen zelfs volledig kwijtgescholden. 78 procent van de 386 aanvragen tot ‘fiscale genade’ zijn vorig jaar door de minister ingewilligd. De cijfers staan in een parlementair antwoord aan SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven. Opmerkelijk is wel dat meer dan de helft van de aanvragen uit Wallonië kwam (210 van de 386 aanvragen in 2015). Met 107 aanvragen is de belastingzone rond Bergen de absolute uitschieter. Bergen telde ook de vorige jaren veruit de meeste aanvragen. De Brusselse belastingdiensten kregen vorig jaar 66 aanvragen. De resterende 110 aanvragen uit Vlaanderen omvatten 46 aanvragen in Antwerpen, 24 in Gent, 17 in Hasselt, 13 in Brugge en 10 in Leuven.

‘Op voorstel van…’

Van Overtveldt benadrukt dat hij zijn beslissingen altijd neemt “op voorstel van de belastingadministratie” die de verzachtende omstandigheden of humanitaire, sociale of andere redenen voor de aanvraag analyseert. Toch wil hij de genadebevoegdheid liever overdragen aan de bemiddelingsdienst van de fiscus.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content