Van Overtveldt: ‘Vennootschapsbelasting moet beslist worden op superministerraad’
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt dat tijdens de komende twee superministerraden, die mogelijk worden samengevoegd, een beslissing moet vallen over de verlaging van de vennootschapsbelasting.
De minister prijst ons tijdens een investeerdersconferentie in Tel Aviv aan met het fiscale klimaat: “België heeft de belasting op arbeid net verlaagd met 8 miljard euro en werkt aan een hervorming van de vennootschapsbelasting”, zegt hij voor een volle zaal.
Van Overtveldt is in Tel Aviv om fintech-bedrijven naar ons land te lokken, maar ook om doorgroeikapitaal te zoeken. Ons land heeft immers geen tekort aan kapitaal voor starters, maar om door te groeien trekken ondernemingen vaak naar het buitenland. De minister denkt daarom na over een mogelijke fiscale stimulans voor investeerders in doorgroeiende bedrijven.
Hervorming vennootschapsbelasting
Ik wacht in alle rust af wat CD&V op tafel gaat leggen
Daarnaast pakt hij uit met de taxshift en met een mogelijke hervorming van de vennootschapsbelasting. “Het is de bedoeling dat we daar in de twee superministerraden tot een vergelijk komen”, zegt hij in Israël. Die twee ministerraden waren oorspronkelijk voor deze maand gepland, maar verschuiven wellicht naar juli en worden naar alle waarschijnlijkheid samengevoegd. “Ik merk dat alle partijen het er nu over eens zijn dat we iets moeten doen aan de vennootschapsbelasting”, zegt de N-VA’er. “Iedereen gaat akkoord dat die met 34 procent te hoog ligt.”
CD&V-voorzitter Wouter Beke liet eind mei alvast weten dat een meerwaardebelasting, die door CD&V aan de vennootschapsbelasting gekoppeld was, niet langer een absolute voorwaarde is. “Ik wacht in alle rust af wat CD&V op tafel gaat leggen”, aldus Van Overtveldt.
De notionele intrestaftrek kan blijven bestaan, ook naast een lager belastingtarief voor de vennootschappen, vindt de minister. “Die zal blijven. Ons huidig systeem is misschien wel te royaal, we kunnen mogelijk dezelfde economische effecten bereiken met een slectiever systeem”, zegt hij.
Accijnzen op alcohol
In Israël hebben ze vorig jaar de accijnzen op alcohol verlaagd en daarna is een groot stuk van de illegale handel verdwenen
Van Overtveldt (N-VA) vindt ook dat accijnsaanpassingen op tabak en alcohol bespreekbaar moeten zijn bij de begrotingsonderhandelingen. Begin dit jaar bleek dat de inkomsten uit accijnzen op alcohol en tabak in België tegenvallen. Het gaat om minderinkomsten die in de honderden miljoenen euro lopen.
De minister stelde toen al dat de accijnsverhogingen een negatief effect op de inkomsten hebben en suggereerde dat lagere tarieven geen taboe mogen zijn. Hij botste op verontwaardigde reacties bij CD&V en Open Vld. “De daling van de inkomsten bewijst net dat het ontradingsbeleid succes heeft”, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
“In Israël hebben ze vorig jaar de accijnzen op alcohol verlaagd en daarna is een groot stuk van de illegale handel verdwenen”, zegt Van Overtveldt na zijn gesprek met Moshe Kahlon. “Als hogere accijnzen ervoor zorgen dat het excessief gebruik daalt, ben ik de eerste om dat toe te juichen. Maar als je merkt dat het gebruik daalt, maar niet volgens verwachting, en dat de inkomsten veel meer dalen, moet je daar toch over durven praten.”