Unizo onderzoekt basisinkomen voor iedereen

Karel Van Eetvelt © BELGA

Unizo-topman Karel Van Eetvelt wil dat er een grondige discussie komt over het basisinkomen voor iedereen. Meer zelfs: zijn organisatie is een onderzoek gestart naar een nieuw sociaal statuut, waar zo’n basisinkomen deel van kan uitmaken.

Dat schrijft De Morgen.

Karel Van Eetvelt ziet toekomst in eenzelfde sociaal statuut voor werknemers, zelfstandigen en uiteindelijk ook ambtenaren, waaronder een basisinkomen voor iedereen. Hij meent dat een gegarandeerd basisinkomen net zal “activeren” in plaats van “doen profiteren”.

Uit gesprekken met freelancers blijkt dat de overgrote meerderheid van hen zegt ‘genoeg’ tot ‘net genoeg’ te verdienen om rond te komen. Maar dat neemt niet weg dat ze zich grote zorgen maken over hun toekomst. “De grootste drempel voor een toekomstige ondernemer blijkt altijd het gebrek aan vangnet te zijn. Waarom nemen we dat dan niet weg?”, aldus Van Eetvelt.

Vakbonden verdeeld

Over hoe hoog dat basisinkomen zou moeten zijn, of het alleen voor werkenden zou moeten zijn of ook voor werklozen en hoe het systeem gefinancierd moet worden heeft Van Eetvelt nog geen antwoorden, maar de Unizo-studiedienst is daar wel naar op zoek. “Ik roep bij dezen de politiek en de sociale partners op om hetzelfde te doen”, aldus de Unizo-topman. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wilde niet reageren op het voorstel, al is zijn regering alvast verdeeld over het onderwerp. En ook de vakbonden reageren verdeeld: het ABVV vreest dat een gegarandeerd inkomen de bestaande sociale zekerheid zou aantasten, terwijl ACV zegt zeker voorstander te zijn om het basisinkomen weer bespreekbaar te maken.

(Belga/RR)

Partner Content