Topman Electrabel: ‘Sinds 2003 niets ondernomen voor kernuitstap’

Philippe Van Troeye, CEO Electrabel © belga

Hoewel de wet op de uitstap uit kernenergie in België al van 2003 dateert, werd er sindsdien niets ondernomen om de energievoorziening van het land te garanderen. Dat zegt de CEO van Electrabel, Philippe Van Troeye.

“Mochten beslissingen genomen worden op rationele gronden, zou ik verwachten dat de werking van sommige reactoren verlengd werd”, zegt de CEO van Electrabel, Philippe Van Troeye, dinsdag in een interview met de krant Le Soir . “Maar dat is niet het geval.”

Vijftien jaar geleden besliste de wetgever dat België in 2025 stopt met kernenergie. De CEO van Electrabel stelt dat ‘vragen open blijven’ en dat, mocht kernenergie na die deadline nog nodig blijken, ‘er onderhandeld moet worden’. En dat moet niet in allerijl in 2024 gebeuren, vindt Van Troeye.

Overigens leed Electrabel in 2017 een verlies van 290 miljoen euro, terwijl het bedrijf een dividend van 1,6 miljard euro aan moederbedrijf Engie heeft gestort. Voor de topman van het energiebedrijf is dat geen probleem. “Electrabel is financieel gezond”, stelt hij.

Partner Content