Tommelein: ‘Witte kassa niet om zwart werk tegen te gaan, enkel om te controleren’ (video)

© Belga
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Volgens staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding en Privacy Bart Tommelein mag noch de privé, noch de overheid zomaar camera’s ophangen. Over de witte kassa zegt hij dat het een controlemiddel is. ‘Flexi-jobs halen wel de oorzaken van zwart werk weg.’

“Het is erg belangrijk dat mensen weten dat die camera’s er hangen”, zegt Bart Tommelein, staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding (Open VLD) aan VTM. “Ook het doel waarom je daar camera’s plaatst moet heel duidelijk zijn. Het kan niet dat men in het wilde weg camera’s begint te plaatsen. Dat geldt voor de privé, maar ook voor de overheid.”

Mag je met camera’s controleren of werknemers een smartphone gebruiken tijdens het werken? “Het is logisch dat er afspraken gemaakt worden op de werkvloer. Voortdurend bezig zijn met je smartphone en op sociale media zitten, kan niet. Het is een controlemiddel, maar mensen moeten weten dat ze er hangen en waarvoor ze dienen.”

Bij VTM sprak Tommelein ook over de witte kassa’s, die sinds 1 januari van kracht zijn in de horeca. Er wordt een uitzondering gemaakt voor cafés die minder dan 25.000 euro per jaar uit voeding halen. Een goede zaak volgens staatssecretaris Bart Tommelein, want de witte kassa mag geen controlemiddel worden dat het doel voorbijschiet.

“Een volkscafé dat zonder personeel werkt en een kleine omzet draait, hoeft geen witte kassa te hebben. De kans op zwartwerk is een stuk minder dan in grote zaken. We moeten ervoor zorgen dat de kleine cafés, sportclubs en verenigingen niet worden opgezadeld met een controlemiddel dat het doel voorbijschiet. De witte kassa moet proportioneel werken.”

Tommelein ziet de flexijobs als een manier om de oorzaken van zwart werk weg te halen.

Bekijk het volledige studiogesprek met Tommelein:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content